• Vid Elmässan på Nolia i Umeå möttes företagare och elektriker. Foto: Hans Åkerman

INSÄNT

Umeå och Nolia fick i år bli värd för nordens största mässa inom elinstallation, belysning & fiber. Hans Åkerman sammanfattar här mässan.

Mässan arrangerades av Easyfairs Scandinavia AB och pågick 6-7 september.

Jag passade på att mingla runt och träffa elektriker och personer från företagsledning som jag av olika anledningar träffat under åren, och naturligtvis snappa upp en del intressant från de olika båsen.

En scen hade också byggts upp där olika seminarier med duktiga föreläsare hölls, ett mycket bra och intressant arrangemang.

Bland annat följande seminarier fanns:

Elsäkerhetsverket var på plats. Foto: Hans Åkerman

Det senaste inom KNX
Egenkontrollprogram
Belysning-energimärkning och ekodesign
Umeå blir smart city
Hur du kan mäta energibesparingar
Nytt i elinstallationsreglerna
Om nya elsäkerhetslagen
ID06
Upphandling som inkluderar arbetsmiljö

Ja, som ni själva ser en hel del intressanta föreläsningar.

Det fanns utöver dessa seminarier, möjlighet att anmäla sig till ett längre seminarium i de nya elinstallationsreglerna. Men där krävdes föranmälan. Det fanns även ett seminarium om Solenergi och ett om laddningssystem för elbilar.

Mot kvällen fanns det för den som känner sig vältränad möjlighet att bryta arm med den mångfaldiga världsmästaren Heidi Andersson, eller ta ett snack med skidskytten Björn Ferry.

Är det något jag så här efteråt vill kritisera arrangemanget är det att en bättre information borde ha gått ut i förväg angående innehållet så att intresserade personer bättre kunnat planera in och avsätta tid till någon av de olika intressanta seminarier som hölls.

Text: Hans Åkerman, arbetsmiljöansvarig VU/RSO VK28

Foto: Hans Åkerman