• En av de generatorer som innehöll asbest. Foto: Sven Höckert

Nu åtalsanmäls återigen Fortums hantering av asbest vid kraftverken vid Gammelänge, Parteboda och Linvaselv.

Det är Kemikalieinspektionen som menar att Fortum har utsatt ett 40-tal elektriker för asbest.

Det var för fyra år sedan som skyddsombud upptäckte att generatordelar till kraftverket i Parteboda som levererats från Ryssland innehöll asbest. Senare upptäcktes det att asbest även fanns i generatordelar som levererats till de andra två kraftverken.

Arbetet stoppades och generatorerna skickades tillbaka till leverantören. I våras polisanmälde Elektrikerförbundet Fortum för hanteringen. Nu kommer en liknande anmälan från Kemikalieinspektionen, som lämnat en anmälan till riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö.

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se