• Insänt-text … Foto: Andreas Hellgren

Grums

När det ska byggas en ny stor kartongmaskin vid pappersbruket på Gruvön i Grums, så satsar åtta fackföreningar på ett samarbete för att minska olyckor.

BillerudKorsnäs pappersbruk på Gruvön i Grums investerar i en ny kartongmaskin. Det är ett projekt på ca 5,7 miljarder som innefattar en helt ny 500 meter lång byggnad.

Under om- och tillbyggnaden kommer cirka 2 500 personer att jobba tillfälligt vid bygget. Många olika yrken och branscher möts. Därför har facken Byggnads, Transport, IF Metall, Målarna, Pappers, Elektrikerna, Fastighets och SEKO bestämt sig för att jobba tillsammans i anslutning till Gruvöns bruk. De har även med sig LO-distriktet Örebro och Värmland och ABF Värmland i arbetet.

På andra stora projekt runtom i Sverige har ”fort och fel” varit klara riskfaktorer. Här hoppas facken att de tillsammans ska kunna lyfta intresset för frågor om säkerhet och trygghet. De vill genom sitt arbete hinna före.

För det är ju bättre att förebygga skador, än att behandla dem. Man hade en första gemensam aktivitet på morgonen den 5 september, då man ställde upp ett tält utanför grindarna till byggnadsområdet och delade ut frukostpåsar till de som passerade på väg till jobbet.

Påsen innehöll, förutom en fralla, dricka och annat smått och gott, en inbjudan till fackens gemensamma barack som befinner sig en bit utanför området på en tomt som man arrenderar av kommunen under två år.

Där har Byggnads en person projektanställd, som kommer att befinna sig på plats under projektets gång. Det är Jari Vitakangas. Förutom honom kommer LO att ha Anette Storm på plats för att ta hand om bland annat försäkringsärenden. Övriga förbund kommer bemanna baracken allteftersom.

ABF och Folksam hjälper till med studiecirklar och försäkringsinformationer på flera olika språk.

Den 6 september var det således dags för invigning. Kenneth Svärd, ordförande i Byggnads Örebro-Värmlandsregionen inledningstalade och lämnade sedan över till S-riksdagsmannen Lars Mejern Larsson som höll ett tal och sedan lite symboliskt låste upp dörren till baracken med en för dagen utsmyckad nyckel med blå-gult band.

Därefter följde mingel med korvgrillning och kaffebjudning hela eftermiddagen och kvällen. Elektrikerna representerades av Andreas Hellgren, verksamhetsledare, Anita Veines, förtroendevald, Stanley Nilsson, ombudsman och Pelle Waern, 1:e vice ordförande. Det var ett tappert gäng som trotsade det strilande regnet.

Projektet Fackföreningar i samverkan Projekt Gruvön har en Facebooksida där man kan få löpande information.

Text och bild: Andreas Hellgren