• Nytt på redaktionen: Christina Smedbakken, till vänster, blir ny webbredaktör på halvtid för Elektrikern. Anna Norling blir ny redaktör och ansvarig utgivare för Elektrikern. Foto: Tomas Nyberg

 

Den ena var en gång i tiden bingovärdinna, den andra har tidigare jobbat som lärare. Nu är Anna Norling och Christina Smedbakken arbetskamrater som ska ge dig som läser Tidningen Elektrikern såväl nyheter som reportage både på papper och på webben.

De två är nya medarbetare på den redaktion som även producerar Målarnas Facktidning.

Under hösten lämnar Per Eklund det uppdrag han har haft som redaktör och ansvarig utgivare för Tidningen Elektrikern. Han går med ålderns rätt i pension.

Från och med nästa nummer av tidningen tar Anna Norling över ansvaret men redan nu finns hennes texter i såväl det här numret som på www.tidningenelektrikern.se. Hon kommer närmast från Arbetarbladets ledarredaktion i Gävle och har tidigare även jobbat på andra tidningar.

– Jag har en bakgrund inom LO, hotell- och restaurang där jag var fackligt förtroendevald, säger Anna Norling.

Under närmare ett och ett halvt decennium, 14 år, var hon bingovärdinna i Brynäs IF:s bingohall i Gävle.

Nu är det alltså något helt annat annat som gäller.

– Det känns jätteroligt och finns mycket att göra. Visst, vi är en liten redaktion men det kan vara en styrka.

Redaktionens andra nyförvärv heter Christina Smedbakken. Hennes entré innebär att redaktionen, som även producerar Målarnas facktidning, utökas med en tjänst och består av sammanlagt fyra personer. Ja, fem under en kort period eftersom Elektrikerns avgående redaktör och ansvarige utgivare blir kvar ytterligare en tid.

Christina Smedbakken har tidigare arbetat hos Gefle Dagblad, jobbat som lärare och senast vid Aftonbladets redaktion för sociala medier och breaking news.

Hennes roll blir att sköta de båda fackföreningstidningarnas hemsidor och göra materialet synligt i sociala medier.

– Det känns inspirationsladdat. Jag ser fram emot att utveckla Facebooksidorna till exempel, säger Christina Smedbakken.

Båda ser fram emot deras nya jobb. För Christina Smedbakkens del att bygga ut tidningarna på digitala plattformar. Det handlar om hur materialet presenteras, såväl text och bilder som tv-inslag.

– Att experimentera med nya format och hitta nya målgrupper som inte har hittat oss ännu.

Båda pendlar till vardags 15-20 mil till och från stationeringsorten Falun eftersom båda bor i Gästrikland. Det behöver inte vara någon nackdel eftersom deras sysslor innebär resor runt om i hela Sverige, från norr till söder. Varifrån de då utgår spelar mindre roll.

Hur kommer Elektrikerns läsare att märka att du tar över efter Per Eklund?

– Jag kommer att vara jag och ha mitt personliga tilltal. Tror även att det är en fördel att jag skrivit ledare och kommenterat politiska händelser varje dag i sex års tid, säger Anna Norling.

Motsvarande fråga till dig Christina: Hur kommer sajterna att förändras med dig vid spakarna?

– Det blir högre frekvens på uppdateringarna eftersom jag har mer utrymme för det. Försöker även tänka pedagogiskt i allt jag gör, hur texterna är upplagda exempelvis. Kanske är det en gammal ’lärarskada’.

Båda tycker att det är viktigt att, inte minst som nya på sina respektive stolar, vara ute i landet. Detta för att lära känna branscherna, förbunden och inte minst medlemmarna.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@mittmedia.se