• Regeringen vill återinföra högskolebehörigheten för yrkesprogrammen på gymnasiet. Bilden: Anna Ekström, gymnasieminister. Foto: Kristian Pohl/Pixabay/Montage

Regeringen vill återinföra högskolebehörigheten för yrkesprogrammen på gymnasiet.

Det var under den förra borgerliga regeringen som högskolebehörigheten togs bort från yrkeslinjerna. Enligt Skolverket har det bidragit till minskat intresse för yrkesprogrammen.

– Sedan programmen blev icke högskoleförberedande så har vi sett en mycket negativ utveckling. I princip så kan man säga att antalet elever som söker yrkesprogrammen har halverats, säger gymnasieminister Anna Ekström (S) till Sveriges radio.

Gymnasieministern förklarar att regeringen vill att yrkesprogrammen åter ska bli högskoleförberedande, men utan att man tummar på yrkesämnena.

Elever på yrkesprogrammen kan i dag frivilligt läsa kurser som ger högskolebehörighet, antingen genom att avstå delar av yrkesundervisningen eller genom att läsa extra timmar. Nu föreslår regeringen att cirka två timmar extra per vecka läggs in i schemat med matematik, svenska och engelska. Men även med regeringens förslag så kommer det att finnas en möjlighet att välja bort en del ämnen som krävs för högskolebehörighet.

Regeringens förslag går nu ut på remiss och ska enligt planerna läggas fram för riksdagen i vår och börja gälla från höstterminen 2019.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se