I samband med Nordeas besked att flytta huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors vill Elektrikerförbundets ledning att förbundet lämnar banken.

– Vi kommer att föreslå förbundsstyrelsen att vi lämnar Nordea, säger förbundets andre vice ordförande Ulf Carlsson.

Bakgrunden är denna: för ett halvår sedan föreslog finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund att bankernas avgifter kraftigt skulle höjas. Detta genom den så kallade resolutionsavgiften, en avgift som är tänkt att skapa en buffert för att skydda skattebetalarna vid framtida bankkriser. Detta med bankkriserna inte minst på 1990-talet, men även 2008, fortfarande i färskt minne.

Med regeringens förslag räknade Nordea med en årsavgift på uppemot sex miljarder kronor från 2019. Regeringen menade att det inte skulle handla om så stora avgifter men mildrade sitt förslag. Nordea, som under förra året gjorde över 40 miljarder kronor i vinst, protesterade ändå vilt. Och hotade med att lämna Sverige.

Vilket banken alltså till slut lämnade sitt slutgiltiga besked om på onsdagen. Flera fackförbund har nu aviserat att de planerar att lämna Nordea, detta på grund av bankens bristande ansvarskännande.

– Det är Nordeas sätt att inte vilja vara med och förebygga en eventuell bankkris som vi kritiserar, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Svenska Dagbladet.

LÄS ÄVEN: LO startar utredning om Nordea

Om fackförbunden lämnar Nordea kan det bli kännbart för banken. Kommunal har placeringar på en miljard kronor i Nordea. Även Handels och Transport har meddelat att de planerar att lämna Nordea. Och nu även Elektrikerförbundet.

– Vi kommer att göra det med förnuft, vi kommer inte sälja vårt innehav med förlust, säger förbundets andre vice ordförande Ulf Carlsson.

LÄS ÄVEN: BESLUTET – Elektrikerna lämnar Nordea

Elektriker-förbundets andre vice ordförande Ulf Carlsson.

Elektrikerförbundet har ungefär 300 miljoner kronor placerade i Nordea, därutöver har förbundet stora placeringar i Swedbank samt i fastigheter.

För medlemmarna skulle förbundets skilsmässa med Nordea inte innebära så mycket, menar Ulf Carlsson. Men om LO tar det gemensamma beslutet att lämna banken skulle det få större betydelse. Många medlemmar har medlemslån i banken.

Ledningen kommer formellt att föreslå förbundsstyrelsen att förbundet lämnar Nordea under nästa förbundsstyrelsemöte i slutet av september.

Anna Norling

anna.norling@mittmedia.se