• Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. Foto: Tomas Nyberg/Pressbild/Montage

Alliansen vill lagstifta om lägre löner för introduktionsanställningar. Löner som kommer att landa på mellan 11 000 och 14 700 i månaden.
– Jag tycker de närmast är extremister, säger Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson.

Alliansen vill införa en ny form av inträdesjobb, där personer som saknar gymnasieutbildning får 70 procent av ingångslönen i yrket. Detta om inte parterna har kommit överens om ett avtal innan dess.

– Jag tycker de närmast är extremister som vill införa en totalitär lösning, säger Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson.

Han tror inte riktigt att förslaget funkar i Elbranschen.

Om Alliansen vinner valet nästa höst vill de införa den nya anställningsformen. Den ska gälla nyanlända under 23 år som saknar gymnasieutbildning.

Lönen ska vara 70 procent av ingångslönen, maximalt 21 000 kronor. Personen ska kunna ha anställningen i maximalt tre år. Under anställningen slipper företaget arbetsgivaravgiften. Alliansledarna tror att förslaget ska kunna ge 25 000-40 000 jobb.

Den nuvarande näringsministern Mikael Damberg menar att det är bra att kombinera utbildning och arbete med lägre kostnader för arbetsgivarna, men är kritiskt till att lagstifta om lönenivåer.

Enligt tidningen Arbetets beräkningar skulle förslaget ge löner på 11 008 för ett restaurangbiträde, 11 829 för en bilmekaniker, 13 671 för en städare, 14 700 för lagerarbetare och 13 299 för en verkstadsarbetare. Med ett tak på 21 000 i minimilön blir det maximalt 14 700 i introduktionslön.

– Jag vet inte hur de tänkt sig. Tror det inte funkar i vår bransch. Men är det lagstiftning ska det ju gälla alla. De kör ju över parterna på arbetsmarknaden. I den här branschen är arbetsgivarna vana att de som kommer har en förkunskap, säger Urban Pettersson.

Han menar det är en totalitär lösning att politiker ska lagstifta om löner.

– Jag tycker de närmast är extremister. Här ska arbetsgivare välja och vraka. De är heller inte justa mot bra arbetsgivare. Plakatpolitik kan inte lösa problemen.

LO är inte oväntat mycket kritiska.

– Politikerna ska inte hålla på med lönepolitik, de ska hålla fingrarna borta, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till TT.

Han säger också att LO under våren la fram ett förslag i förhandlingarna med Svenskt näringsliv, där den anställde jobbar 70 procent för en lön som ligger under kollektivavtalet och vid sidan studerar med ett statligt studiestöd vid sidan om.

– Varför ska arbetsgivarna nu förhandla med oss? Det här underminerar vårt förslag, det är riktigt klumpigt agerat av Alliansen, säger Torbjörn Johansson till TT.

Svenskt Näringsliv är positiva till Alliansens förslag.

– Det pågår redan samtal om förenklade anställningsformer. Om dessa samtal misslyckas, och för de grupper där kollektivavtal inte är lösningen, är det rimligt att politiken griper in och lagstiftar, säger organisationens vd Carola Lemne i ett pressmeddelande.

Från Byggnads säger man att det finns ett avtal i branschen där man har yrkesintroduktionsanställning och yrkesorienteringspraktik på 6-12 månader med en lön på 88 kronor per timme, vilket motsvarar 15 312 kronor i månaden.

– Politikerna ligger flera steg efter i den här frågan. De ska låta oss som har koll sköta lönebildningen. Det blir bäst för alla så, säger Johan Lindholm.