Arbetsgivaren struntade i skyddsstoppet i restaurangköket och lät arbetet fortgå – trots att bänken kunde vara strömförande. Nu får han betala 50 000 kronor i skadestånd till Hotell- och restaurangfacket (HRF), skriver Hotellrevyn.

Ett skyddsombud stoppade arbetet i ett restaurangkök på grund av ett allvarligt elfel som inte åtgärdats. Bland säkerhetsriskerna fanns en spis som fått kortslutning och en bänk som kunde ha varit strömförande. Arbetsgivaren valde dock att nonchalera skyddsstoppet och låta arbetet i köket fortsätta.

Hotell- och restaurangfacket begärde därför att skadestånd skulle tillfalla både förbundet och skyddsombudet. Förhandlingar mellan HRF och bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita resulterade i slutsatsen att arbetsgivaren brutit mot arbetsmiljölagen genom att inte respektera skyddsombudets stopp.

Arbetsgivaren har nu betalat ett skadestånd på 50 000 kronor till HRF.

– Arbetsgivare kan förstå att de inte får bryta ett skyddsombudsstopp. Om de gör det kan det komma att kosta dem ett skadestånd, för att inte tala om risker för de anställda. Det är också bra för andra skyddsombud att se att det finns medel att ta till när arbetsgivaren inte åtgärdar allvarliga fel i arbetsmiljön, säger förbundets ombudsman Kent Johansson till Hotellrevyn.

Skyddsombudet själv hade dock hunnit avsluta sin anställning och gått ur HRF innan förhandlingarna slutförts, och fick därför inget skadestånd.

 

Christina Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se