• Ett gäng garvade elektriker på studiebsök vid Igelstaverket i Södertälje. Foto: Hasse Svensson

I slutet av april tog sig 25 medlemmar i klubb 67 till Södertälje för besök vid Igelstaverken som tillverkar energi.
Vi togs emot av fyra trevliga och duktiga anställda som skulle visa oss anläggningen, Anna-Lena, Peter, Sandra och Lasse. Vi blev bjudna på kaffe med tilltugg samt intressant teknisk information och historik kring byggandet av den stora fliseldade pannan som invigdes 2010.

Kapaciteten är 2500 GWh/ år. Pannan förser 300 00 personer med värme i kontor och industrilokaler. Det går åt 550 GWh för att förse 100 000 lägenheter med el. Bränslet till pannan är skogsbränsle 25 procent, returflis 49 procent och bränslekross (plast, papper m.m.)17 procent. Bränslet består inte bara av svenska skogsvaror utan kommer också från andra europeiska länder bland annat Norge, England, Ryssland och Tyskland. Det går åt 30 kg. bränsle per kund, 118 000 ton per vecka.

Det är 17 personer uppdelade i fem grupper som jobbar i anläggningen med bland annat planering, underhåll och förebyggande verksamhet och motordrift. Inom anläggningen finns 65 transformatorer, 54 lågspänningsställverk och 15 högspänningsställverk.
Vi hade naturligtvis massor med frågor som vi fick svar på av våra besöksvärdar. Vi fick se kontrollrummet, där hela processen ses och bevakas på skärmar. Från taket kunde vi se anläggningen och hela Södertälje med omnejd.
Vi måste berömma de rena lokalerna och elinstallationerna som fick väl godkänt av oss gamla elektriker i 67:an. Vi tackade våra utmärkta informatörer med applåder och t-shirtar med förbundsloggor och konstaterade att även Sandra var medlem i Elektrikerförbundet, härligt.

Jan Aspefjord