• – De (Svenskt näringsliv) vill inte att arbetare ska kunna åtnjuta samma regler som tjänstemän. Vi behandlas annorlunda, varför ska arbetare vara i strykklass, säger LO:s avtalssekreterare om regelverket för beräkningar av avtalspensionen. Foto: Pressbild LO

– Det här smakar illa, oavsett det är avsiktligt eller ej. Är det så att man gjort det för att vara sniken är det riktigt illa.

Så säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson om de 173 elektriker som förlorade sammanlagt 1,7 miljoner kronor i inbetalda pensioner, när Skanska installation flyttade en företagsfusion två månader framåt.

Han konstaterar att frågan om månadsinbetalning eller årsinbetalning av ”turbopensionen” varit uppe i förhandlingar mellan LO och svenskt näringsliv både 2013 och i år. I dag har LO-medlemmar årsberäkning, medan tjänstemän har månadsinbetalning.

– Vi vill ha månadsinbetalning och har ställt krav om det. Det är en brist i regelverket i dag. Vi har försökt komma till rätta med det.
Han konstaterar att det kommit som avtalskrav från byggbranscher, där man har relativt höga löner och det är vanligt att man vandrar mellan olika arbetsgivare.
– Jag har hört om problematiken och det är väldigt eländigt att det går att göra så där. Svenskt näringsliv menar om det händer är det bara misstag och inte av ondo. Har inte hört en så tydlig övergång som i det här fallet. Jag vet inte om det är elektrikerna som har bättre koll. Det borde finnas i andra branscher.

Vid förhandlingarna 2013 krävde LO att få månadsinbetalningar. I år har man kompletterat det med att det i den här typen av fall med fusioner eller när man byter jobb under året ska det räknas månadsvis. En typ av kompromiss från LO:s sida med andra ord. Årets förhandlingar ska fortsätta i augusti.
– Det är ett anständighetskrav att man inte ramlar mellan stolarna.
Avtalet mellan LO och dåvarande Saf kom till stånd 1996 och innebär att arbetsgivaren ska betala in 4,5 procent av lönen upp till 7,5 basbelopp per år. Därefter ska man betala in 30 procent.
– Om du skulle ha månadsberäkningar finns det många grupper som skulle ha nytta av det. Även om man inte kommer upp i det på årsberäkning, så finns det dom som får bonus till semester och jul och skulle ha nytta av det. Risken att arbetsgivare börjar systematisera för att spara pengar

Det blir med andra ord en rejält högre pensionsinbetalning. Redan från början var det skillnad i beräkningen mellan LO-medlemmar och tjänstemän. Årsberäkning för LO-medlemmar och månadsberäkning för tjänstemän.
– Vi behandlas annorlunda, varför ska arbetare vara i strykklass. De säger att vi ska ha lika avtal på andra områden. Men här vill de inte ha tjänstemannaavtal.
Månadsberäkning är mer förmånligt. Med månadsberäkning kan man komma över gränsen under vissa månader, även om man inte kommer över på årsbasis.
Problemet när avtalet slöts var att Fora som tar hand om LO-medlemmarnas pensioner, då inte kunde hantera pensionen på månadsbas, medan Collectum på tjänstemannasidan kunde ta emot månadsvis.

För LO finns en annan prioriteringsfråga också. De medlemmar i bland annat Kommunal, som har tjänat så dåligt under sitt arbetsliv att de är fattigpensionärer.
– Inom LO har vi också en del som inte får någon pension. Ja, det är ett större bekymmer att många får lika hög pension som om de inte jobbat. Vi kan inte bara ta en fight för de som har det bäst.

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se