Viktigt att elektriker är med vid politiska beslut
KRÖNIKA
Gör det skillnad om det är en rektor, politisk broiler, svetsare, miljardär eller elektriker som har politisk makt? Ja, fundera på den en sekund.
Politik handlar lite förenklat om att fördela makt och resurser. Antalet politiskt förtroendevalda har radikalt minskat i Sverige. Av de som har ett politiskt uppdrag har vi en blandning av de med hög akademisk utbildning till de som endast har en gymnasial utbildning. En trend är att det politiska engagemanget minskar bland de som har en lägre utbildningsnivå eller kommer från socioekonomiskt svaga grupper. I och för sig är detta inget alarmerande då våra politiker självfallet ska verka för allas bästa, men är det verkligen så enkelt?
En demokratisk uppbyggnad innefattar en bred representation som spänner över ett flertal. På det sättet får vi erfarenheter och kunskaper som berikar andra beslutande och som gör att politiska beslut oftast blir både klokare och bättre förankrade.
Själva mångfalden är kanske den viktigaste grunden för en fungerande demokrati, där människor faktiskt kan identifiera sig med de folkvalda men också känner att man vill och kan vara med och påverka.
Vem vill vi egentligen ska besluta om exempelvis nya arbetsmiljöregler för elektriker? Självfallet vill vi att den som har kunskap om området och har goda kontakter med aktörerna i elbranschen gör det. Om det sitter beslutande som inte har förankring så ökar risken för mindre kloka beslut och grogrunden för ett direkt missnöje och på längre sikt ett ointresse för samhällsfrågor blir resultatet.
Men hur kan vi då få fler elektriker som engagerar sig politiskt? Vem vill sitta på möten, bidra med fakta, vara med och debattera, utveckla vårt samhälle när man istället lugnt och tryggt kan sitta framför TV:n och gäspa åt alla stolligheter i politiken som gärna redovisas?
Ja, idag är vi ungefär 50 elektriker av 20 000 yrkesverksamma som är politiker. Det innebär 0,25 procent i inflytandeandel. En del några timmar i månaden andra betydligt mer. Men de allra flesta har inget engagemang alls. Jag pratade en gång med en gammal kraftverkselektriker som var kommunfullmäktigeledamot. Han sa så här:
’Ja, inte vet jag om jag förändrat världen så mycket, men jag vet att jag i alla fall sett till att besluten i min kommun blivit bättre.’
Och han har alldeles rätt, politiken skulle må bra av att fler elektriker deltog i samhällsdebatten! Med elektriker blir framtiden alltid lite ljusare!
Per Lawén
Kommunalråd i Forshaga och tjänstledig ombudsman i Elektrikerna