• Höghusbygge på Söder i Stockholm. Tre våningar byggs till och det är snart dags för inflyttning. Här ramlade en elektriker en våning i våras och bröt båda benen. Foto: Privat

  • Så kan den enda utrymningsvägen se ut. Foto: Privat

Allt elarbete på ett höghusbygge på Bjurholmsgatan i närheten av Skanstull i Stockholm är stoppat. Det är Elektrikernas regionala skyddsombud som tagit beslut om stoppet, utifrån hur ställningarna är byggda och hur utrymningsvägarna ser ut.

– Det här är mycket allvarligt. Det är bara att se på vad som hände i London nyligen, säger Nils Thorsell, regional skyddsombud.

Vid bygget byggs tre nya våningar uppe på ett befintligt sjuvåningshus. I mars ramlade en elektriker ner en våning och bröt båda benen.

– Det var en väldigt allvarlig olycka. Ställningarna hade Bas U byggt själv och de var undermåliga och obesiktade, säger Thorsell.

När de regionala skyddsombuden kom tillbaka till arbetsplatsen under veckan före midsommar, reagerade de åter över hur ställningar var byggda. De reagerade också mot hur utrymningsvägarna såg ut.

– Tidigare kunde boende och de som jobbade utrymt genom ställningen. Det kan man inte nu och den enda utrymningsvägen är genom trapphuset. Där finns bråte och förekommer heta arbeten och vid ett strömavbrott blir det svart. Det finns inget dagljusinsläpp, säger Thorsell.

Den elfirma som jobbat på bygget har haft fem elektriker på plats. I och med skyddstoppet från de regionala skyddsombuden kan de nu inte arbeta på bygget, förutom skyddsarbete. Däremot kan övriga arbetsgrupper fortsätta arbetet. Elektrikernas regionala skyddsombuds skyddstopp gäller bara elektriker.

– Jag talade med brandkåren. De når bara till våning åtta. Bygger man högre måste man tänka till. Det är så irriterande att samma fel återkommer hela tiden.

I dagarna ska en del av bygget slutbesiktas för inflyttning.

I ett brev till huvudentreprenören skriver fyra regionala skyddsombud:

”Vi har sett en arbetsplats där bråte material och skräp ligger huller om buller över hela arbetsplatsen. Stor oreda råder. Detta ökar inte bara olycksrisken enorm, det drar även ner lönsamheten.
Hemma snickrade ställningar och staket finns över hela arbetsplatsen. Ett plockepinn av lösningar som vissa är livsfarliga.
Kort och gott så ser inte arbetsplatsen professionell ut.

Ni går fortfarande knappt några skyddsronder, samma fel och brister dyker upp gång på gång.
I vår värld saknar er arbetsplats ett systematiskt arbetsmiljöarbete som det ska enligt lag finnas på alla arbetsplatser.”

Per Eklund