Nu ska vi sakta av på takten i det alltför höga tempo som våra liv levs i. Du springer som tusan säkert, för att fixa allt åt barnen, vännerna och kunden. Allt snurrar fortare nu än för bara några år sen. Vi står inför och mitt i en blomstrande natur där presidentens twitter i våra telefoner ska bytas ut mot fågelns kvitter ute på landet. Det är dags för den svenska elektrikern att ladda batterierna i sitt eget inre. Var finner vi det inre lugnet, som ger stadga, närvaro och tillit?

Vi kan ana känslan av att vila är inom räckhåll, att det hektiska arbetsåret nu får bytas mot en långsammare tid där det finns utrymme för att koppla av. Det är tid att leta fram fiskeprylarna, pumpa fotbollen och köpa nya peggs till golfrundan med polarna. Låt oss tända grillen ofta och vara vakna länge. Det finns 750 000 båtar i vårt land. Om du har tillgång till en sådan, ge dig ut på sjön, att ro ger ro.

Allt för stor arbetsbelastning och stressande faktorer, behöver vi hjälpas åt för att komma tillrätta med. Dessa belastningar kan vi finna både på jobbet och i allt det privata. Vi måste bli bättre på att hitta ett tempo och en vardag som funkar över tid. Vi behöver friska arbetsplatser som ser potentialen i medarbetarens ambition. Som gör att vi behåller glädjen och stoltheten i arbetet. Vi behöver modiga chefer som kan leda och organisera med de anställdas hälsa i behåll.
Hur hanterar du tekniken som gör det möjligt att vara nåbar dygnet runt? Det finns anledning att reflektera över den smarta tv:n och den smarta telefonen. Du är i alla fall smartast och är den som bestämmer över hur din tid fördelas och vad du ska ägna din semester åt i år.

Vi har fått beskåda en tuff vår med ett nyhetsflöde fullt av död och oskyldiga offer. Meningslösa dåd har avlöst varandra. Vi lever i en risk att sluta in oss och ge rum för rädsla. Man kan välja att sluta in sig, avgränsa sig och tala om det negativa.
Men hela sommaren är ju öppenhetens årstid. Öppenhet och fascination av hur det växer och kommer nytt, det som var dött väcks till liv. Hur dagarna blir enklare att leva med shorts på. Hur vi i Sverige igen hälsar på våra grannar. Det är alltid en större vinst i att öppna upp än att slut in sig. Att bli rädd är ju inget alternativ, det handlar ju om våra liv.
Arbetsglädje, familjekärlek och hjälpsamhet är det vi lever av. Att finnas för någon annan utan att glömma oss själva är det viktigaste.
Sig solens strålar närma och allt blir återfött.

Ninni Länsberg juni 2017
författare och föreläsare