Riskkapitalister med kortsiktiga vinstintressen hör inte hemma i välfärden. Ingen ska behöva oroa sig för att bli bedömd utifrån lönsamhet. Vår välfärd ska varken vara ett marknadsexperiment eller någons kassako. De fackliga avdelningarna inom LO-distriktet i Skåne menar att vinstmotiv och marknadsstyrning måste bort. Medborgare och personal måste stå i fokus för verksamheten.

Socialdemokraterna har nyss avhållit partikongress. Där beslutade ombuden att partiet ska verka för att sätta stopp för vinstjakten inom hela välfärden. En framgång för de fackliga avdelningarna inom LO-distriktet i Skåne som länge drivit dessa frågor.
Nu måste Socialdemokraterna gå vidare från diskussionen om huruvida det är bra med stopp på vinstjakten, till hur ett sådant praktiskt ska genomföras. LO-distriktet i Skånes årsmöte förväntar sig nu handlingskraft från regeringen.
– De fackliga avdelningarna i Skåne är tydliga. Nu måste Socialdemokraternas partistyrelse, riksdagsgrupp och ministrar i regeringen gå från ord till handling. Partiet måste i alla led snabbt arbeta vidare för att skapa regelverk i syfte att få bort vinstjakten inom såväl skola som vård och omsorg, säger Birgitta Almroth, vice ordförande för LO-distriktet i Skåne.

I höstas presenterade Ilmar Reepalu hur den offentliga finansieringen av privat utförda välfärdstjänster skulle kunna börja regleras. Där finns förslag att utgå ifrån. Våra skattepengar ska gå till våra barn, de sjuka och äldre och inte försvinna till skatteparadis. Allt annat är orimligt.
Men redan på Socialdemokraternas partikongress och direkt efter så har röster höjts från vinstförespråkarna om att Socialdemokraterna inte ska lyssna på sina egna kongressbeslut. Man säger att det inte är rätt i sak och att det inte är strategiskt att gå fram med stopp på vinstjakten i hela välfärden.
– Vinstlobbyns utspel efter partikongressen visar det vi redan visste. Debatterna där var inte en målgång – de var ett startskott. Vill vi få ett stopp på vinstjakten så måste arbetarrörelsen fortsätta ta debatten, bygga opinion och komma med skarpa förslag. Nu måste man vara offensiva i frågan, säger Birgitta Almroth.

– Vårt löfte är att fortsätta hålla Socialdemokraterna ansvariga gentemot sina kongressbeslut, och att vi fortsätter att ta debatten och flytta fram positionerna. De skånska förbundsavdelningarna kommer tillsammans fortsätta det opinionsbildande arbetet hela vägen fram. Först ska vinsterna börja regleras. Sen ska vinstintresset bort från välfärden, säger Birgitta Almroth.

LO-distriktet i Skåne

Detta uttalande antogs enhälligt vid LO-distriktet i Skånes årsmöte den 21 april 2017. Tillsammans representerar ombuden över 155 000 skånska LO-medlemmar.