• Nicole Rimér, chefsdesigner Snickers Workwear. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Kommunikationen går trådlöst till telefonen där uppgifterna loggas och du kan se hur slitet ditt knäskydd är. Det blir mycket tid på knä, mer än man tror, säger Fredrik Hof. Foto: Jan-Erik Johansson

  • En prototyp av en bygghjälm kallad Smart Helmet. Foto: Pressbild Daqri

  • Visst har den fastnat ett par gånger och lossnat, främst när Fredrik Hof klivit ned från pall eller stege, men i stort är han nöjd med Tracker 1. – Bra att det här tänket kommer in på våra arbetsplatser, säger han. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Den lilla dosan som fästs på byxbenet håller koll på hur mycket du arbetar på knä och talar om när du behöver byta knäskydd. Den mäter också bullernivåer och temperatur där du vistas. Foto: Jan-Erik Johansson

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen.
– Man blir förvånad över resultaten.

Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning. Det handlar om liten dosa fastnitad på byxbenet med tre mätområden; Bullernivå, temperatur, och kanske framför allt, hur mycket du arbetar på knä, både i tid och antal nedslag.
Fredrik Hof åker mycket på servicejobb, men också mindre byggen. Vi träffas på en villarenovering i Mölndal.
– Jag kompletterade uttag en eftermiddag, och kolla här; 77 gånger gick jag ned på knä, totalt 25 minuter i tid. Det tror man inte att det blir så många, säger Fredrik Hof och visar resultaten som loggats i hans smartphone.

Tracker-1 fästs på utsidan av byxbenet strax under knät. Den länkas till en telefonapp där du vid uppstarten fyller i din vikt och vilket knäskydd du använder. Eftersom det är Snickers uppfinning så är det fyra av deras skydd du kan välja mellan. Sedan håller appen koll på antal nedslag och tid på knä och omvandlar det till dels läsbara fakta, men också en status på hur bra ditt knäskydd är och när det börjar bli utslitet. Loggen sparar siffrorna i 30 dagar och du beställer nya skydd via ett par knappryck på appen.
– Jag har ett knä som krånglar så jag är noga med att ha knäskydd, men man har väl aldrig riktigt fattat att de kan ta slut. De brukar ju hänga med byxorna och byts när det är dags för nya byxor, ungefär.
– Verkar bra, men framförallt är det bra att det här tänket kommer in på våra arbetsplatser, säger Fredrik Hof.

Nicole Rimér är chefsdesigner på Snickers Workwear och projektledare för satsningen på smarta kläder.
– Det är med knäskydd som med löparskor, de blir utslitna, uttröttade eller får i alla fall försämrade i egenskaper och måste bytas vid vissa mil för att fortfarande hålla måttet fullt ut. Det är lätt att glömma bort och knän är ett problemområde för hantverkare, säger hon.
Testerna kommer fortsätta under året där de olika parametrarna vikt, tid och antal nedslag ger slitaget.
– Ja, vi kommer finetuna (justera red.anm.) det här vidare under året för att komma så nära verkligheten som möjligt. Det är ju så olika hur det jobbas; Du kan ha många nedslag på knä eller som vi upptäckte; Mattläggare med några få nedslag, men hela dagen på knä, säger Nicole Rimér som fick idén om smarta kläder efter att ha lyssnat på ett föredrag av en framtidsforskare.
– Då samlade vi folk i en workshop kring ämnet, Vad kan vi göra i vårt segment arbetskläder? och hittills har det resulterat i det här.

Hittills?
– Ja, vi kollar på många håll och funderar vidare. Vi har absolut fler ideér kring detta, säger Nicole Rimér.
Testerna fortsätter under året och Tracker-1 beräknas släppas runt nyårsskiftet.

Wearable technology

Wearable technology eller kroppsnära teknik, är datorbaserad teknik inbyggd eller påmonterad på kläder eller annat som bärs på kroppen. Samlar information direkt via scanning och sensorer. Oftast trådlös kommunikation till smartphones.

Har använts inom sjukvården en tid för olika mätningar men ett bredare användningsområde växer nu fram sedan en rad olika träningsarmband och liknande blivit allt populärare parallellt med att användandet av smartphone ökat. Apple watch och smarta glasögon från Google är exempel på teknik där Wearables används till dagligt bruk.

Sportens värld har också på flera områden tagit det ett steg till; Det finns exempelvis strumpor för löparen som visar steg, distans, stigning och antal brända kalorier, men också hur du sköter din löpteknik och hur du sätter ned foten (tryckfördelning).

Det finns sportbehåar med inbyggt pulsmätarband och en rad varianter av tröjor med insydda sensorer som ger värden på puls, hjärtats återhämtning, syreupptagning och andning.

Har du inte en modernare bil som säger till när du är trött så kan du skaffa en Smartcap, en keps med inbyggd trötthetsövervakning.

Företaget Daqri har dessutom gjort en prototyp av en bygghjälm kallad Smart Helmet. Realityskärmar som dyker upp när du behöver dem, inbyggda kameror och en accelerometer som mäter stötar och kan ge dig information om den sista smällen riskerade att ge dig hjärnskakning.