• Daniel Lundblad håller föredrag om en god arbetsmiljö. Foto: Johan Fredriksson

  • Ungdomsansvarige Adem Amzovic var på besök och berättade om Unga elektriker och ungdomsverksamhet. Foto: Johan Fredriksson

  • Deltagarna vid den grundläggande tredagarsutbildningen i Uddevalla. Foto: Johan Fredriksson


Det har genomförts ännu en av den populära medlemsutbildningen 3A för medlemmar i VK10 och VK16. Det är en tre dagar lång utbildning främst för medlemmar under 30 år som är nyfikna på vad man kan ha för nytta av sitt medlemskap och hur man kan vara med och bidra till att fler utnyttjar detta. 3A står för ackord, arbetsmiljö och avtal.

Under utbildningen diskuterar man typiska frågor som kommer från medlemmar när det gäller kollektivavtalet och fackets roll idag och genom historien. Deltagarna får en genomgång av ackordssystemet och våra medlems- och avtalsförsäkringar samt det mest grundläggande när det gäller en god arbetsmiljö. Sen fortsätter de diskussionerna även under kvällen vid middagsbordet eller i bastun. Det är en av fördelarna med att ha gruppen samlad tre dagar i rad.
– Vi lägger ganska mycket tid på fackets historia, den svenska modellen och förbundets organisation inledningsvis säger Daniel Lundblad, en av kursledarna.

Han fortsätter:
– Det går att koppla rätt mycket tillbaka på det när vi sen går igenom de övriga delarna i utbildningen. Allt hänger ihop och vi har inte fått nånting gratis genom åren utan det handlar om att hålla samman och bestämma sig. Bara då får vi till avtal och en bättre arbetsmiljö
Vi har nu kört denna utbildningen i 5-6 år och den är fortsatt lika populär och uppskattad så den kommer tillbaka till hösten igen. Det är också här som vi hittar många nya krafter som vill hjälpa till med att föra kunskapen vidare som t ex skolinformatör.

Johan Fredriksson