• – Om montören inte uppfyller reglerna i lagstiftningen, så blir montören själv skadeståndsskyldig, säger Sven Höckert. Foto: Tomas Nyberg

  • Behövs fordonshjälm för att köra terrängfordon mellan elstolpar? Foto: Andreas Björn

Behöver en linjemontör använda hjälm när de kör terrängfordon till och från sitt arbete, och när de kör mellan elstolparna?
Frågan har blivit aktuell efter den lagändring som skedde förra året. Nu krävs det enligt lagen hjälm när man kör terrängfordon.

– På många företag råder det i dag oklarhet, säger Sven Höckert, ombudsman i Elektrikerförbundet med placering i Östersund.
Lagändringen började gälla 1 januari 2016. I Trafikförordningens fjärde kapitel, paragraf 9 står det i dag att ”Skyddshjälm ska användas av den som färdas med 1.Motorcykel, 2. Moped, 3. Traktor B utan karosseri, eller 4, Terrängskoter utan karosseri.

Sen finns det en del undantag, bland annat för vissa inom skogsbruket och distributionsföretag.
– Det viktigaste är att du som medlem kontrollerar vilka regler som din arbetsgivare beslutat ska gälla för dig. För även om lagen medger ett undantag kan din arbetsgivare ha beslutat om att du ska ha en godkänd hjälm under hela arbetet, eller att det vid vissa moment räcker med klättrarhjälm, skyddshjälm, huggarhjälm eller liknande, säger Sven Höckert.

Sven menar att lagstiftningen är ganska klar med att till och från arbetsstället ska man använda godkänd fordonshjälm. Men att åka mellan elstolparna vid besiktning kan ingå i undantagsregeln.
Vid samtal med polis i Jämtland för Sven stöd i sin tolkning av lagen. Godkänd hjälm ska användas till och från arbetsstället. Undantag kan gälla under patrullering längs kraftledningsgatan.
– Men om montören inte uppfyller reglerna i lagstiftningen, så blir montören själv skadeståndsskyldig, säger Sven Höckert.

Han säger också att Elektrikerförbundets uppmaning till medlemmar är att man får en klar instruktion av arbetsgivaren om vad som gäller och hur detta ska tillämpas.
– Sen är det viktigt att skyddsombudet fått vara med för att tillse att hjälmarna är ergonomiskt anpassade utifrån vikt och utrustning, säger Sven.

Regel om undantag

TSVFS 1987:10

3.4 Skyddshjälm behöver inte användas av den som i lokalt distributions- eller servicearbete färdas ett flertal kortare sträckor i följd och som mellan varje sådan kortare sträcka måste lämna fordonet för att fullgöra arbetet, om användande av skyddshjälm skulle avsevärt försvåra arbetets utförande eller öka risken för skada.

Första stycket gäller inte vid färd till eller från område där sådant arbete utförs eller om arbetsgivaren bestämt att skyddshjälm ska användas.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se