Från Skanskas sida avfärdar man de fackliga representanternas uttalanden om att man medvetet flyttat datumet för att främja bonusar hos tjänstemän.
– Beslutet om tidsförskjutningen fattades på verksamhetsrelaterade skäl, bland annat resursfrågor, säger Jonas Andé på Skanska.

Jonas Andé var vid fusionen förhandlingschef för Skanska Sverige AB. Han säger att man inte haft för avsikt att påverka pensionsinbetalningarna.
– Beslutet att verksamhet skulle slås samman fattades helt på affärsmässiga grunder. Vi har följt de regler som finns i kollektivavtal och överenskommelsen mellan Svenskt näringsliv och LO, säger Jonas Andé.
Han säger också att tidsförskjutningen fattades på resursgrunder.

Hur kommenterar du uppgiften att elektrikerna förlorade 1,7 miljoner kronor genom förskjutningen, samtidigt som tjänstemän hos er fick högre bonus på grund av den minskade utgiften till elektriker?
– Det är helt felaktigt. Det stämmer att tjänstemännens pensionsinbetalning inte påverkades, de har andra beräkningsgrunder. Men det finns däremot ingen koppling till att det i sin tur skulle bli någon bonusinbetalning.
– Vi har ju vid många tillfällen sålt och fusionerat. Vår avsikt har varit att agera enhetligt över tid och följa gällande regler. Det fanns inget syfte att påverka pensionen utan det var av verksamhetsskäl.

Vid MBL-förhandlingen har ni sagt att fusionen inte kommer att ge några ekonomiska effekter för de anställda. Nu blev det ganska stora effekter.
– Vi har sagt att man får bibehålla anställningsvillkor enligt gällande regler i Las 6 B och det har vi säkerställt. Ganska snart informerades om tidsförskjutning och vi fick ingen reaktion då.

Hur reagerar du på Elektrikerförbundet har drivit frågan om pensionsinbetalningar?
– Att Elektrikerna väljer att driva frågan, kan inte vi ha någon synpunkt på.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se