• – Tänk en kille som är 25 år och förlorar 25 000 ett år i pensionsinbetalning. När han går i pension är de värda kanske 300 000. Tanken kan inte vara att man ska lura de anställda genom att byta organisationsnummer, säger Pierre Håkansson. Foto: Leif Gobel

– Vi känner oss fruktansvärt lurade och kränkta. Elektrikernas pension blev bonus till chefer, säger Pierre Håkansson, ordförande för klubben på Skanska installation i Stockholm vid fusioneringen.
Han går så långt att han menar att det var ett medvetet spel från företaget och cheferna.

Pierre Håkansson menar man att man från företag och chefer planerat den flyttade fusionen utifrån att elektrikerna skulle förlora pensionspengar. Företaget därmed tjänar i storleksordningen 1,7 miljoner och därmed slår chefernas bonus in, menar Pierre.

– Det här är jättesmutsigt. Skanska har räknat ut det här. När våra pensioner försvinner så får helt plötsligt styrelsen bonus. Det har inte funnits tidigare. Vinstprocenten blev tillräckligt hög för att det skulle betalas ut bonus. Man skulle tidigt ha kallat in oss och informerat oss eller på något sett meddelat oss att det kunde få den här effekten.

Det är allvarliga anklagelser?
– Vi har uppgifter om att pensionsinbetalningarna var budgeterade av Skanska och inbetalade till Skanska centralt.

Tjänstemännens pensionsinbetalningar påverkas inte av att fusionen flyttas. Deras inbetalning sker per månad.
– Det är enkelt för en tjänsteman att ta det beslutet, när de har månadsvis beräkning.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se