• Målareförbundet varslade på torsdagen om strejk för sammanlagt 350 målare vid fyra företag på olika platser i syd- och mellansverige. Foto: Tomas Nyberg

  • Christian Olofsson, ska träffa Målareförbundets medlemmar i Gävle-Dala-regionen för att informera om förhandlingsläget. Foto: Eric Salomonsson

 

Målareförbundet varslar om strejk för 350 målare från och med den 22 maj.
– Förhandlingarna har nu kommit till ett läge där det inte längre går att snacka. Det måste bli verkstad, säger Målareförbundets förhandlingschef Peter Sjöstrand.

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för förbundets 15 000 medlemmar har pågått under en lång tid. Nu tycker målarnas förhandlare att det räcker.

Svenska Målareförbundet beslutade att varsla om strejk sedan arbetsgivarna, Måleriföretagen, överlämnat det fjärde förhandlingsbudet i ordningen. Efter att de fackliga förhandlarna analyserat och räknat kom de fram till att de inte kunde godta budet.
– Under den tid som vi har suttit i förhandlingar har de inte förflyttat positionerna någonting, säger Peter Sjöstrand, Målarnas förhandlingschef.

I varslet ställer Målareförbundet en rad frågor. De undrar exempelvis hur arbetsgivarna, Måleriföretag, på fullt allvar kan mena att livspusslet för den anställde underlättas om ordinarie arbetstid kan förläggas mellan klockan 05-20 och om det inte ska finnas regler om schyssta omklädningsrum som är separata för män och kvinnor.
– Måleriföretagen har under 2017 års avtalsförhandlingar fört fram ett antal yrkanden som på alla sätt saknar förankring i verkligheten.

Peter Sjöstrand har inte heller sett någon vilja att genomföra en låglönesatsning.
– De av våra medlemmar som har lägst betalt är de serviceanställda. Av dessa är det ungefär 30 procent, en ganska stor grupp, som har under 24 000 kronor i månaden.

Måleriföretagens vd Björn Hellman är besviken men inte förvånad över fackets agerande och säger i ett pressmeddelande:
– Deras varsel bygger på medvetet felaktiga tolkningar av våra avsikter. Vi har under hela förhandlingen försökt att gå Målareförbundet till mötes och komma fram till en överenskommelse som gynnar bägge parter. Men Målareförbundet har inte varit intresserade av att kompromissa, säger Björn Hellman, vd på Måleriföretagen i Sverige.
Måleriföretagen besvarade fackets varsel med att lägga en spegellockout som ett direkt svar på Målareförbundets strejkvarsel.

Måleriföretagen släppte tidigare i förhandlingarna sitt krav om att se över mätningsavgiften eftersom det blev strid om den frågan i förra årets avtalsrörelse. I det senaste budet har de också släppt på önskemålet om att kunna dela upp målarnas arbetsdag. Den övriga förändringen av arbetstiden som de vill göra ligger kvar.

Målareförbundets avdelningar jobbar nu hårt med att informera medlemmarna. Christian Olofsson i avdelning 9 Gävle-Dala har redan hunnit träffa en del för att informera om vad som hänt i avtalsförhandlingarna så här långt och svara på frågor.
– Jag har uppfattningen att medlemmarna stödjer förbundets hållning, säger Christian Olofsson.

Medlingsinstitutet har utsett Anders Forsberg och Inger Jonasdotter till medlare som ska försöka finna en lösning och lägga bud som såväl fack som arbetsgivare kan godta.

FAKTA: De varslade företagen:
Det varsel som lagts gäller från klockan 10 den 22 maj och omfattar 350 av Målareförbundets medlemmar vid fyra företag.
* Miljönären Måleri AB och Miljonären Måleri entreprenad AB, Borlänge. Samtliga arbetsställen.
* Stoby Måleri AB, Hässleholm. Samtliga arbetsställen
* Sandå Stockholm AB, Danderyd. Arbetsplats: Downtown Camper by Scandic.
* Alviks Måleri AB, Bromma. Arbetsplats: Downtown Camper by Scandic.

Eric Salomonsson
Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se