• Över 400 utställare och massor av seminarier om elfrågor, blir det vid den stora Elfack-mässan på Svenska mässan i Göteborg. Elektrikerförbundet finns på plats med en monter och flera seminarier. Foto: Per Eklund

I början av maj blir det fyra dagar om framtidens el- och energibransch på Svenska mässan i Göteborg.
Massor av utställare, mängder av seminarier.
Elektrikerförbundet passar på att lansera hemsidan ”Trygga eljobb”.

Elfack-mässan öppnar portarna den 9 maj. Tisdag-fredag under den veckan är det full rulle. Fredag har fokus på ungdomar.
Programmet och utställare hittar du enklast på www.https://elfack.com. Utställare och en karta över utställningen och var och en utställare finns, hittar du också här i tidningen.
Elektrikerförbundet är på plats med en egen monter som under tidiga mässor. Vid montern kommer det att bli flera mindre seminarier under veckan. Bland annat om ackord.

På den stora scenen blir det dessutom tre arrangemang som Elektrikerförbundet håller i.
– Kvinnliga elektriker. En diskussion om ”Varför finns det så få kvinnliga elektriker i elbranschen?”, som blir på onsdag kl 14.20-15.05.
– Trygga eljobb för konsumenter. Elektrikerförbundet lanserar hemsidan ”Trygga eljobb” med ett program på stora scenen som leds av Martin Timell. ”Trygga eljobb” är ett sätt för Elektrikerförbundet att guida konsumenter om vilka elföretag som har kollektivavtal samt utbildade och certifierade elektriker.
– Pensioner. Vikten av att arbeta på ett företag som har kollektivavtal och att man är medlem i Elektrikerförbundet, för att kunna ta del av de extra avsättningar som Elektrikerförbundet kommit överens med arbetsgivarna om. Seminariet leds av Håkan Svärdman från Folksam.

I år är också tidningen Elektrikern officiell samarbetspartner med Elfack. Det innebär att du i detta nummer av tidningen kan ta del av vilka utställare som finns på plats och var du kan hitta dem. Kika på vår hallkarta längre fram i tidningen. I entrén kan du dessutom ta ett eget exemplar av det här numret av tidningen, om du glömt det hemma.
I tidningen som du nu läser finns det förutom material om fackliga frågor också extra mycket information om bransch- och teknikfrågor.
Redaktionen och vår annonsavdelning besöker också mässan. Vi har dock inte möjlighet att vara på plats alla dagar, då vi jobbar med produktionen av nummer 4 första dagarna. Hör gärna av er om ni vill ha kontakt med tidningen under mässan.

 

Elektrikernas seminarier

Onsdag 10 maj 14.20-15.05
Plats: Scen Forum för El

Varför finns det så få kvinnliga elektriker i elbranschen?
Enligt SCB är andelen kvinnor i el-branschen mindre än två procent. Det finns ingen vettig anledning till varför det ser ut på det här sättet. Elektrikeryrket är ett fantastiskt yrke som lämpar sig väl både för kvinnor och män. Vad beror detta på?
Är det traditioner? Jargong och kultur? Fördomar? På vilket sätt kan branschen förändras så att fler kvinnor väljer yrket? Vad kan vi göra i utbildningsväg? Vad kan fack och arbetsgivare göra gemensamt.

Medverkande
Moderator: Mikael Romero kommunikationschef, Elektrikerförbundet
Madeleine Nilsson, ElQvinnor
Per Håkan Waern, vice ordförande Elektrikerförbundet
Ann-Sofie Hermansson, Kommunstyrelsens ordförande Göteborg
Arrangör: Svenska Elektrikerförbundet

Torsdag 11 maj 14:20-15:05
Plats: Scen Forum för El

Trygga eljobb – en tjänst för konsumenter att handla trygga el-installationer.
Seminariet leds av Martin Timell
Arrangör: Svenska Elektrikerförbundet

Torsdag 11 maj 15.10-16.00

Plats: Scen Forum för El

Kan man förlora en miljon i pension?
Håkan Svärdman Välfärdsanalytiker Folksam Pensioner.
Vikten av att arbeta på ett företag som har kollektivavt, för att kunna ta del av de extra avsättningar som Elektrikerförbundet kommit överens med arbetsgivarna om.

Hela veckan
Plats: Elektrikerförbundets monter E04:02.
Flera mindre seminarier vid Elektrikerförbundets monter. Bland annat om ackord.
Tider och innehåll för detta kommer att redovisas senare.

Övriga seminarier
Hela programmet med alla seminarier hittar du på: www.https://elfack.com.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se