– Det viktiga är att låglönesatsningen är med i Industriavtalet. Utifrån det går det att leva med nivån. I våra förhandlingar lever alla frågor fortfarande.
Det säger Elektrikerförbundets förhandlingschef Urban Pettersson.

Industriavtalet ska nu bli märket för alla andra avtal. Både vad gäller nivån och när det gäller låglönefrågan.
Elektrikerförbundet och övriga fack inom 6F har sett det som viktigt att industrins parter har kommit överens om en låglönesatsning.
– Detta utan krav från arbetsgivaren på villkorsförsämringar. Det är en viktig princip som därmed läggs fast. Och något som 6F arbetat hårt för under lång tid, skriver 6F i ett pressmeddelande.

 
LÄS ÄVEN:Bra krav från facket
 

Urban Pettersson ser också överenskommelsen om låglönekonstruktionen för de som tjänar under 24 000 kronor som den viktigaste i avtalet.
Det finns arbetsgivarrepresentanter som menat att det inte finns något ”märke” när det gäller låglönesatsningen. Kan man lita på skrivningarna?
– Jag har läst avtalet och det har fått stöd av samtliga LO-förbund, så jag är trygg i det, säger Urban Pettersson.
Flera avtal har sista april som slutdatum och nu börjar det realförhandlas både här och där.
Kraftförhandlingarna kör hårt i veckan före påsk.

– Vi kör i gång måndag morgon i påskveckan och både vi och Efa har delegationerna på plats. Vi ska försöka fixa ett avtal innan påsk. Det kan bli en del kvällsförhandlingar också. Men man vet inte. Det kan svänga fort. I och med att det blir treårsavtal känner vi att vi har en del frågor bland de allmänna villkoren som vi behöver lösa, säger Ulf Carlsson, ansvarig för Kraftavtalet hos Elektrikerna.
Elektrikerna och Eio intensivförhandlade två dagar förra veckan och fortsätter sen hela veckan efter påsk med Installationsavtalet.
– Alla frågor lever än, säger Urban Pettersson.

Du kan även följa förhandlingarna på webben.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se