• Grundaren Bertil Svensson med sin första lampa. Foto: Privat Fagerhults samling

Samhället Fagerhult ligger i Västra Götaland, strax norr om Habo, och bestod i början av 40-talet av ett fåtal hus. Det var här och då en ung Bertil Svensson ville hjälpa sin handarbetande mor att få bättre ljus under skumma vinterkvällar.

I gårdens uthus tillverkade han en egendesignad golvlampa. Resultatet blev uppskattat och intresset var fött; Från det lilla uthuset på bakgården växte verksamheten och 1945 grundades Fagerhult som verksamhetsnamn. Byn centrerades snart kring den snabbt växande Fagerhultfabriken som i takt med utvecklingen av verksamheten fick både postkontor och skola.
I dag ingår Fagerhult i är Fagerhultgruppen som är en av Europas ledande belysningskoncerner med runt 3 200 anställda och verksamhet i ett 20-tal länder.

Fabriken i Fagerhult står fortfarande på samma plats som uthuset där det hela började, men har byggts ut cirka 40 gånger. I dag upptar fabriken ungefär åtta fotbollsplaner i yta och har cirka 650 anställda. Här ligger fortfarande huvudkontoret och största delen av produktutvecklingen.
Fagerhults största marknader är Norden och Storbritannien men tillverkningsenheter finns också Finland, Tyskland, Australien, Turkiet, Sydafrika, England och Kina.