• Johan Classon Lennéer, produktionstekniker, kontrollerar LED-chipen på rulle på väg in i maskineriet för att bli färdiga kort till armaturer av olika sort. Fagerhult både tillverkar och produktutvecklar numera själva sina LED-kort. Ett sätt att få kompetens inhouse, slippa beroende av underleverantörer och säkerställa kvalitén, menar företaget. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Innan tillträde till LED-produktionen krävs test att man är ordentligt jordad och fri från statisk spänning. Foto: Jan-Erik Johansson

  • LED-chipen fotograferas och datorn kontrollerar en mängd parametrar innan godkännande. En QR-kod följer också med chipet för spårbarhet om eventuellt fel uppstår. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Fagerhult gör alla olika typer av kort till sina armaturer. Foto: Jan-Erik Johansson

  • – Vi vill göra den här armaturen, kan vi? Emma Hallman, till höger, industrialiseringschef, ser till att produktionen i fabriken kan göra produkten som utvecklingssidan tagit fram. Tillsammans med Sara Jirbäck, försäljningschef utebelysning, visar de en armatur som numera tillverkas fullt ut i Fagerhult. Foto: Jan-Erik Johansson

Med egen tillverkning av LED-kort och utökade produktionslinjer växer nu Fagerhult när det gäller utebelysning. Och man gör det i just Fagerhult.
– Att ha både konstruktion, produktion och utveckling i huset är ett väldigt bra sätt att få ett bra resultat.

Det säger Sara Jirbäck, försäljningschef utebelysning. Här i lilla Fagerhult har det som började med grundaren Bertil Svenssons egentillverkade lampa till sin handarbetande mamma vuxit till en storkoncern. (Se faktarutan intill).
Fortfarande ligger både huvudkontoret och en stor del av produktutvecklingen här på samma plats där det en gång startade. Nu har man valt att koncentrera större bitar på utebelysningssidan hit och gör allt från plåttillverkningen till lackering på plats. Som en del i detta har man sedan 2014 även startat upp en egen LED-kortstillverkning som en av få tillverkare i Sverige. Och Sara Jirbäck ser flera fördelar med det.
– Det känns bra att vi själva har kunskapen här i huset. Vi får bättre, nej, total kontroll på kvalitén och minskar led-tider (ha-ha) från andra leverantörer. Speciellt viktigt när efterfrågan ökar inte minst på utebelysning.

– Dessutom produktutvecklar vi alla korten själva också numera, säger hon.
Ett exempel på det är den större gatlyktan Evolume 2 som genererar upp till hela 18 300 lumen och som blivit verklighet här.
Tillverkningen av korten sker i laboratoriemiljö av renlighetsskäl, men också för att hålla kontroll på luftens fuktighet i rummet.
– Vi vill hålla ungefär 45 procents luftfuktighet härinne. Har vi för torr luft så ökar risken för statisk uppladdning och det vill vi absolut inte ha, berättar Johan Classon Lennéer, produktionstekniker.

Statisk elektricitet kan vara förödande och innan jag får komma in och titta på tillverkningen förses jag med en jordlina från insidan av strumpan ned under skon. ESD, Electric Static Discharge, kan ge höga spänningar in i tillverkningsprocessen.
– När det gäller ESD-skador på chipen så syns inte de direkt utan det är något som kan komma senare, så det är vi noga med.
Produktionen har, som alltid, en massa företagshemligheter som inte får hamna på bild, men Johan visar exempel på hur samtliga komponenter som kommer ur maskineriet har fotograferats av en robot. Bilderna kontrolleras automatiskt ned på mikroskopsnivå i en dator.
– Datorn har en hel massa parametrar att jämföra varje komponent med och ser avvikelser. Den kan ge larm på lödningar som ser konstiga ut, polaritetsfel och så vidare, säger Johan Classon Lennéer.
Samtliga kort kodas och all data för ett kort knyts till bilden för spårbarhet.
– Vi kan alltid gå tillbaka och kontrollera om det behövs.

Man tillverkar kort både för inom- och utomhusarmaturer, maskinen går 24/7 och gör runt en miljon kort per år. Ändå har produktionen slagit i taket och det tittas på nya maskinlösningar för att lösa efterfrågan.
– Egentligen var vi väl ganska sena med LED, men vi är noga med att det ska bli rätt innan vi släpper något. I dag är våra armaturer ungefär 90 procent LED och i princip 100 procent på när det gäller utebelysning, säger Sara Jirbäck.
Fagerhult säljer bara business to business till grossister eller upphandlade byggen och finns inte i vanliga affärer för privatpersoner. Därför har man höga kvalitets- och garantikrav på sig, inte minst från installatörshåll.
– Det ingår i produktutvecklingen att vi tar in installatörer och rådgör med dem som ska skruva upp grejorna. Vi vet att prylarna funkar även för installatörerna innan vi släpper ut dem på marknaden. Lite jämför vi oss med Volvo, det ska vara tryggt och bra, säger Sara Jirbäck.