• Louise Olsson, ny verksamhetsledare i El-ettan och den första kvinnan någonsin på en sådan post inom Elektrikerförbundet. Foto: Per Eklund

Louise Olsson blev vid El-ettans årsmöte vald till ny verksamhetsledare. Därmed är hon den första kvinna någonsin som blivit vald till verksamhetsledare/ordförande för en verksamhetskrets/avdelning inom Elektrikerförbundet.

Vid El-ettans (VK 1) årsmöte skulle det väljas en ny verksamhetsledare. Ordförande kallas det i många andra organisationer.

Daniel Lundin hade avsagt sig uppdraget, då han ska tillträda en tjänst som ombudsman. Nominerade var Louise Olsson och Claes Thim. Det blev sluten omröstning för de ombud som kommit från olika klubbar.

Valet slutade i röstsiffrorrna 26-11 till Louise fördel. Hon blir därmed den första kvinnan någonsin inom Elektrikerförbundet på en sådan post.

– Det känns kul och spännande. En stor utmaning och en bra utmaning. Jag ser fram emot det här året. Vi måste organisera oss i VK-t, hitta struktur så att vi kan jobba effektivt framåt, sa Louise direkt efter att årsmötet var avklarat.

Louise Olsson är 31 år och är anställd på Assemblin i dag, efter tidigare jobb på Värmdö el och tele, Midroc och Skanska. På Midroc var hon ledande montör. Hon är sen tidigare förtroendevald på Assemblin och studieansvarig i El-ettan sen ett år tillbaka. Hon tillträder nu sitt uppdrag omedelbart.

Det blev ett välbesökt årsmöte som drog ut på tiden med många val med slutna sedlar. På flera poster var det fler nominerade än vad som skulle väljas.

– Det handlar om bra facklig verksamhet. Den nuvarande VK-ledningen har gjort ett ett mycket bra arbete, säger Michael Clysén som var valberedningens ordförande.

Elektrikernas ordförande Jonas Wallin satt mötesordförande vid årsmötet.

– Jag har sett Louise jobbat fackligt under en ganska lång tid nu, och jag tror att det kommer att bli väldigt bra. El-ettan har gått i bräschen. Tina Nordling var den första kvinnliga lokalombudsmannen. Nu blir Louise den första, före detta avdelningsordförande, numera VK-ledare, som är kvinna, säger Jonas Wallin.

Övriga två i VK-ledningen är Nils Thorsell, som valdes vid förra årsmötet, och Pierre Håkansson. Håkansson omvaldes i ett val där även Henrik Hedman var nominerad.

Övriga val var bland annat av representanter till Centrala representantskapet och Förbundsmötet. Till andre suppleant till förbundsstyrelsen nominerades Henrik Hedman. Ett val som genomförs på CR-möte.

Rösträtt på mötet hade ombud från de olika företagsklubbarna i El-ettan. Ett nytt förfarande som beslutats om tidigare, men inte använts vid tidigare årsmöten. Förut har även pensionärer kunnat rösta. Förfarandet kritiserade av pensionären Göran Söderlund, som reserverade sig mot röstförfarandet.
Per Eklund

 

Tackbrev från Louise Olsson dagen efter årsmötet:

”Tack,

Igår genomfördes El-ettans årsmöte där jag blev vald till ny Verksamhetskretsledare och jag skulle vilja tacka så mycket för förtroendet. Det känns otroligt skönt att jag har ett stort stöd inom VK 1 men även från resten av förbundet. Jag ser detta som ett kvitto på att engagemang och att alltid göra sitt bästa lönar sig då jag blir den första kvinnliga VK-ledaren i ett övervägande mansdominerat fackförbund. Detta gör mig så klart oerhört stolt.

Nu blickar jag framåt mot ett år fullt av nya utmaningar och ett fint samarbete med alla övriga förtroendevalda både lokalt och nationellt. Vi på Ettan ska fortsätta vårt arbete med att skapa de bästa förutsättningarna för våra medlemmar och kämpa för allas lika värde och rätt.

Tack till Daniel Lundin som varit en stor inspiration och en fantastisk fadder. Tack till Verksamhetsutskottet för allt stöd, det känns tryggt att ha er att bolla med och det känns bra att vi kommer ha ett nära samarbete. Det är tillsammans vi blir starka!

Med vänlig hälsning
Louise Olsson, VK-ledare”