• Så här såg det ut kring elektrikermontern under tävlingsdagarna. Foto: Leif Göbel

  • Flera blågula elektriker ”deltog” – utöver den tävlande var elektrikern Oskar Sjögren, Bravida vetlanda, t v domare på EM. Chef för hela elektrikertävlingens utrustning och material var fd elektrikern Per Svensson (ej med på bild). Foto: Leif Göbel

  • Totalfokuserad Ledin under tävlingarna i sitt bås. Foto: Leif Göbel

  • Per Svensson fd guldmedaljör och ansvarig som Work Shop Manager under EM med Mikael Pettersson och Peter Jönsson, förbundet. Foto: Leif Göbel

Närmare 75 000 besökte EuroSkills eller Yrkes-EM 1-3 december på Svenska Mässan i Göteborg. Aldrig tidigare har så många ungdomar kollat in en yrkestävling i Sverige – och många var i åldern där man ska välja inför gymnasiet. Efter tre intensiva tävlingsdagar på 40 000 kvadratmeter har nu de närmare 500 deltagarna fått vila och fira. En del mer andra mindre.

– Fantastiskt med alla besökare på EM. Så många unga i den åldern som ska välja sin framtid. Jag glädjer mig åt att Sverige tar en hedrande 6:e plats bland 28 europeiska länder med två medaljer vardera i tre valörer. Grattis också till grannlandet Finland som kom trea som lag och tog elektrikerbronset. Särskilt stolt över industrielektrikern Johannes Johnsson och hudterapeuten Lovisa Petri som tog Sveriges två guldmedaljer. Nu har vi inspiration för att göra svensk yrkesutbildning ännu vassare, säger Wallin, vice ordförande i WorldSkills Sweden.

Det svenska yrkeslandslaget bestod av 28 tävlande ungdomar. När resultaten var klara under söndagseftermiddagen hade Sverige hamnat på en hedrande sjätteplats av 28 europeiska lag med två guld, två silver och två brons och inte mindre än elva Medallions for Excellence (utmärkelse som tilldelas tävlande med exceptionellt hög kvalitet och höga poäng i respektive yrkeskategori).  Grannlandet Finland kom tvåa, Frankrike trea och Österrike var allra bäst.

Elektriker (installation) var ett av de 35 yrkena man tävlade i. Det var där 17 deltagare varav en ”extra” från Kanada. Här deltog det svenska hoppet Johan Ledin, Örnsköldsvik/Sidensjö som kom 6:a i Yrkes VM i Brasilien 2015. Nu på EM räckte satsningen inte till en pallplats. Johan kom på en hedrande femteplats och fick en utmärkelse för ”excellence” .

Bland besökarna på EM var Mikael Pettersson, ansvarig för Installationsavtalet på förbundskontoret och Peter Jönsson, ombudsman från Region Syd. Bägge har uppdrag inom branschens yrkesutbildning (ETG-skolornas styrelse och Elbranschens centrala yrkesnämnd, ECY).

– Vi tycker att tävlingarna inom Yrkes-SM, -EM och -VM ger mycket som en förlängning till det nationella branschprovet (webbaserat). Dels är det en stimulans för unga i branschen att få visa upp sig och vara med om ett äventyr om de är duktiga. Yrkes-EM i Göteborg har ju också visat att det går att nå många unga som ska göra val inför gymnasiet. Att påverka unga att välja en yrkesutbildning handlar om mycket. Attityder, hur branschen framställs, hur bra själva utbildningen utformas och jobbmöjligheter. Yrkestävlingarna är en viktig pusselbit i detta som är väsentligt för alla yrkesbranscher.

Per Svensson idag projektingeniör på Bravida Vetlanda ansvarade som Workshop Manager för hela elektrikermontern under EM.  Per tog som elektriker guldmedalj 2000 i EM i Oslo och kom 7:a 2001 i VM i Seul i Sydkorea.

Oskar Sjögren elektriker från Bravida Vetlanda i  Sverige var en av domarna. Han har själv varit med och tävlat. Oskar vann brons i Yrkes VM i Leipzig 2013.

Det var första gången Sverige arrangerar en internationell yrkestävling. EuroSkills hålls jämna år. Närmare 170 journalister bevakade tävlingarna. De största lagen var Ryssland (32 deltagare), Holland (31), Sverige och Österrike (28 deltagare vardera). Man tävlade i yrkesskicklighet i hela 35 olika yrken plus visade upp nio presentationsyrken. Syftet är att öka intresse och status för yrkesutbildningar.