• Unga fackligt aktiva från LO:s 14 förbund på Ungforum samlade på bild för att visa att de stödjer en strejk för bättre villkor i Idol. Foto: Linda Håkansson

Musikerförbundet har varslat om strejk för att få produktionsbolaget bakom Idol teckna kollektivavtal och ge de unga artisterna skäliga villkor. Målareförbundet och övriga 6F förbund övervägar sympatiåtgärder och LO:s Ungforum har uttryckt sina sympatier #backaidolerna.

För en ersättning på 875 kronor per vecka förväntas Idoldeltagarna vara tillgängliga för medverkan, intervjuer, och repetitioner. Dessutom ska man blogga för TV4 och delta i sponsorevenemang. Ett åtagande med sju dagars arbetsvecka. Slavkontrakt säger facket. Medverkandeavtal med en rimlig ersättning säger produktionsbolaget.

Det är inte bara den låga ersättningen för idolernas medverkan i programmet som fått Musikerförbundet att agera. Deltagarna tvingas frånsäga sig all upphovsrätt på egenkomponerad musik de framför. Avtalen innebär också att deltagaren kan bli bundna upp till 10 år på villkor som de inte kan förhandla om.

Strejken skulle ha trätt i kraft fredag den 25 november men en stämning kom emellan. Produktionsbolaget Fremantle media fortsätter att vägra teckna kollektivavtal. De anser att stridsåtgärderna mot tv-programmet Idol är olagliga och har lämnat in en fredspliktsinvändning. Musikerförbundet har av den anledningen lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen. Domstolen har nu kommit med ett interimistiskt beslut och säger att stridsåtgärden är laglig.

Nu pågår intensiva förhandlingar mellan parterna för att lösa konflikten. Här företräds Fremantle sedan några dagar av arbetsgivarorganisationen Almega.
– Vi måste analysera läget och kommer med ytterligare besked när det är gjort. Men en sak är säker: globala företag som Fremantle måste acceptera spelreglerna på svensk arbetsmarknad när de etablerar sig här, säger Musikerförbundets ordförande Jan Granvik.

Fredagen kan bli ett Idol utan artister då strejken omfattar arbetet med repetitioner, inspelning eller vara med i direktsändning.
Förbunden inom 6F har fått en begäran om sympatiåtgärder och undersöker vilka åtgärder som kan bli aktuella.
– Det är självklart för oss att stå upp för våra kamrater i Musikerförbundet. Det är uselt att man utnyttjar talangfulla, unga människors drömmar genom att binda upp dem i långa kontrakt och låta dem arbeta dygnet runt för en lön som inte ens räcker till att betala hyran, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef Urban Pettersson.

– Fremantle visar med önskvärd tydlighet gentemot svenska folket och sponsorerna vilken oseriös inställning man har till unga människors villkor”, säger Musikerförbundets ordförande Jan Granvik.

På medlarens uttryckliga begäran skjuter Musikerförbundet på ikraftträdandet av stridsåtgärderna gentemot Fremantle. Uppskjutandet gäller så länge konstruktiva förhandlingar pågår, dock längst till kl. 19.00 fredagen den 9 december.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se