• Så här ser det ut från ovan där elektriker från 16 nationer ska tävla under tre dagar. Gårdagen var förberedelser. I dag börjar tävlandet. Foto: Leif Göbel

  • Drygt 40 000 besökare räknar man ska komma till Svenska Mässan och Yrkes EM. Alla är välkomna att kolla. fritt inträde. Öppet: Torsdag och fredag 09 – 17 Lördag 3 december 09– 16. Foto: Leif Göbel

  • Intensiva förberedelser igår – att hitta rätt på 40 000 kvadratmeter är en konst i sig.
  • Jonas Wallin. Foto: Tomas Nyberg

Nu har tävlingarna startat på Svenska Mässan i Göteborg. WorldSkills Sweden är värdnation för EuroSkills (Yrkes-EM). Detta är första gången Sverige arrangerar en internationell yrkestävling. EuroSkills hålls jämna år.

I Göteborg deltar närmare 500 yrkesverksamma från 28 EU-länder och sju andra. 170 journalister bevakar tävlingarna, branschföreträdare, företag, fackföreningsfolk och ministrar från flera länder kommer hit. De största lagen är Ryssland (32 deltagare), Holland (31), Sverige och Österrike (28 deltagare vardera). Man tävlar i yrkesskicklighet i hela 35 olika yrken. Syftet är att öka intresse och status för yrkesutbildningar.

Jonas Wallin, är vice ordförande i styrelsen för World Skills Sweden. Han har länge varit engagerad i utbildningsfrågor, inte minst förnyelse och förbättring av yrkesutbildningarna.

– År 2016 har varit Yrkesutbildningens år. Det har varit en unik satsning på svensk yrkesutbildning. Initiativtagarna till WorldSkills Sweden – LO, Svenskt Näringsliv och Utbildningsdepartementet med Regeringen i spetsen – har satsat extra resurser på att prioritera och lyfta den svenska yrkesutbildningen för att möta arbetsmarknadens efterfrågan på yrkesutbildad arbetskraft. Yrkes-EM i Göteborg är en spännande del av denna satsning, säger Wallin.

– Näringslivet behöver väl utbildad arbetskraft, inte minst yrkeskunnig och kompetent sådan. Att få ungdomar att välja yrkesprogram handlar om att påverka attityder och visa på bra förebilder. Många unga i högstadiet har ingen aning om alla de olika yrken som finns. På Yrkes-SM och nu på EM har vi möjlighet att låta många unga komma och kolla, vi har media som skriver och visualiserar. Jag önskar att fler unga satsar på en yrkesutbildning i gymnasiet, då har de betydligt större möjlighet att också få ett bra jobb. Facket, staten, kommunerna och arbetsgivarna måste ta ett mycket större ansvar för detta – annars kommer vi att ha svåra problem med att rekrytera rätt folk till jobben – oavsett det handlar om installationselektriker, plåtslagare eller vårdbiträden.

Elektrikern Johan Ledin har laddat för pallplats i Yrkes-EM i Göteborg. Nu börjar allvaret när tävlingarna drar igång. Johan kom 6:a i Yrkes-VM i Brasilien 2015. Det som nu väntar är 18-19 timmars tävlingstid under tre dagar. Elektrikern återkommer om hur det går och resultatet efter avslutning av Yrkes-EM på söndagkvällen.̈

 

Leif Göbel