• Fr v Oskar Sjögren, domare på Yrkes EM och tävlande elektrikern Johan Ledin som till vardags arbetar på  TF ventilation och el AB i Örnsköldsvik. Foto: Leif Göbel

  • Johan Ledin förbereder sin tävlingsplats. Foto: Leif Göbel

  • Skylt EuroSkill Gothenburg. Foto: Leif Göbel

Johan Ledin, 23 år från Örnsköldsvik/Sidensjö ska göra upp med 15 andra elektriker (installation) från Europa om bästa elektriker i Yrkes-EM som startar upp i dag, onsdag, på Svenska Mässan i Göteborg. I dag håller deltagare och arrangörer på att förbereda sig och göra i ordning alla montrar och tävlingsboxar.

Johan jobbar lugnt och avstressat. Tävlingsnerverna har inte hunnit infinna sig än. Det känns bra säger han. Veteranen Oskar Sjögren från Bravida i Växjö är också på plats men i funktionen av domare för det svenska ”laget”. Oskar har tävlingserfarenhet och tog brons i Yrkes-VM i Leipzig.

Uppgifterna under tävlingarna blir fyra utmaningar, där installationen av en elcentral är den första och största uppgiften. Därefter ska den kopplas upp och testas. De ska också programmera och arbeta med ett smart hemsystem (KNX) för hemmets all elektronik.

Yrkes-EM är ett stort mycket arrangemang. På 40 000 kvadratmeter kommer det att tävlas inom 35 olika yrken plus nio presentationsyrken. Närmare 500 tävlande från hela Europa är på plats. Under tiden finns här också yrkesvägledning, prova på-aktiviteter för ungdomar, miniseminarier och utställningar. Man räknar med uppåt 45 000 besökare mellan 30 november och 4 december.

Statsminister Stefan Löfven inviger officiellt ikväll på Scandinavium. På plats är också Elektrikerförbundets ordförande i egenskap av vice ordförande i Word Skill Sweden där det ingår representanter för LO, Svenskt Näringsliv, Skolverket och regeringen.

Leif Göbel