• – Den här samordningen är viktig för att vi missade förra året. Om man fortsätter utan samordning lämnar vi en del grupper i fria fall, säger Urban Pettersson.Foto: Tomas Nyberg

Det var en nöjd och ganska stolt förhandlingschef som mötte medlemmar I Elektrikerförbundet på en avtalskonferens direkt efter att LO:s repskap tagit beslutet om en samordning i den kommande avtalsrörelsen.

– Det här är en investering för framtiden. Det är viktigare än kortsiktiga framgångar. Den här samordningen är viktig för att vi missade förra året. Om man fortsätter utan samordning lämnar vi en del grupper i fria fall, säger Urban Pettersson.

Urban menar att det nu med samordningen kan bli enklare att komma i mål med förbundsförhandlingarna.
Förhandlingarna på förbundsnivå och på respektive avtal kan handla om övriga villkor i avtalet, menar Urban
– Det som skiljer för att få en samordning, är att det blir mer modesta krav men vi är eniga i kraven.
I de krav som förbunden nu enats om så skulle det bli krontalspåslag för personer som tjänar under 24 000 kronor. I tidigare avtalsförhandlingar har LO-fackens gräns legat högre, men med en konstruktion där man räknat lön på avtalsområden och inte på enskilda personer.
– Med den här konstruktionen når vi 640 000 av LO:s medlemmar. I den senaste avtalsrörelsen nådde vi 150 000 LO-medlemmar, säger Urban Pettersson.

Han menar också att man med den här konstruktionen, ska inte förbunden behöva med många låglönemedlemmar behöva sälja ut något i sina avtal för att få samma lönepåslag som fackförbund där medlemmar har högre löner.
– Vi är säkra på att med den här konstruktionen ska inte skillnaden mellan män och kvinnor öka som de gjort tidigare med bara procentpåslag.

Men blir det en samordning i verkligheten?
– Jag ser att det är möjligt att leverera när vi håller ihop. Det finns aldrig en garanti. Det handlar om att lita på varandra och våga stå upp för varandra

Går det att förverkliga de här LO-kraven?
– Industrin säger att de kan leverera både kronor och procent.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se