• En down-light från Designlight blev bästa nyhet på belysningssidan.

  • Det här astrouret från Gycom gillades bäst av besökarna.

Besökarnas Bästa elnyhet på mässan blev i år Gycom och deras Astrour Selekta 175 top 2.
Bland omdömena plussades litenheten; Med bara en modulbredd minskar risken att få bygga om i centralen vid komplettering.

En annan stor innovation är att ingen extern kabelansluten ljussensor behövs; Ljuset styrs i stället efter de geografiska parametrarna longitud och latitud.

Välj en av de förprogrammerade städerna med redan inlagda koordinater och uret kalkylerar utifrån den geografiska positionen solupp- och nedgång för den angivna platsen årets alla dagar.

Vid programmering kan man flytta tiden för till- och frånslag upp till 120 minuter om platsen exempelvis ligger i skuggan av ett berg. Automatisk omställning för sommar/ vintertid och uret kan programmeras för släckning tidvis nattetid. Tio års gångreserv, snabbkoppling och extern ingång för överstyrning av rörelsevakt. Uret, från tillverkaren Theben, sälj i fyra olika modeller med en eller två kanaler. En av modellerna kan anslutas till DCF antenn för mer exakt tidsprecision då den pratar med DCF-sändaren i Frankfurt. Textorienterad programmering som kan fås i svensk version.
Designlight Scandinavian AB firar 20 år som företag i år och passade på att fira det med vinst för Bästa Nyhet inom belysning. Enkelheten och att slippa allt extra krångel var några av omdömena om deras DB-236MW. En downlight med löstagbar front som passar direkt för montage i båda apparat- och kopplingsdosor. Downlighten levereras med dimbart drivdon, är IP44 klassad och säljs som 4,6 W i antingen 2700K eller 3000K.
Diametern är 90 mm med ett inbyggnadsdjup på 15 mm. Ger 430lm och ansluts med 230V. Gjord i stål och säljs i fyra olika färger.

Jan-Erik Johansson