• Anställ oss!, säger från vänster: Marcus Thunblom, Oliver Fredriksson, Jimmy Lindmo och Simon Ekbom. Elektrikerlärlingar från Boden som vill ha lärlingsanställning. Foto: Leif Göbel

  • Elektrikerlärlingar utan anställning på jobbinfo. Foto: Leif Göbel

  • Foto: Leif Göbel

  • Anställ oss!, säger från vänster: Marcus Thunblom, Oliver Fredriksson, Jimmy Lindmo och Simon Ekbom. Elektrikerlärlingar från Boden som vill ha lärlingsanställning. Foto: Leif Göbel

Arbetsförmedlingen i Luleå bjuder på fika och jobbinfo en solig onsdag. I salen rullar ett YouTubeklipp. Bandet Glesbygd’n från Arvidsjaur spelar vemodsreggae. Under tiden kommer elektrikerlärlingarna indroppande och sätter sig i klungor i den lite för stora salen.

Marcus, Oliver, Jimmy och Simon som rest hit från Boden har en sak gemensamt. De har gått ut elteknikprogrammet men inte lyckats få en lärlingsanställning. För det är elektriker de vill jobba som och då krävs 1600 timmars handledd utbildning på företag för att få ut sitt yrkesbevis. Anställ oss! vädjar de till elfirmorna.

De fyra killarna och tio andra hade kommit till en träff som arbetsförmedlingen i Luleå hade ordnat. Den var för elektrikerlärlingar som inte fått anställning efter skolan. 32 var kallade men fjorton kom.

Mikael Forsberg, ombudsman för Elektrikerna i Region Nord berättade om lärlingsavtalet och vad som krävs innan man kan få ut sitt yrkesbevis. De fick en översikt av elarbetsmarknaden i Norrbotten och praktiska tips för att bli mer anställningsbara.

– Se till att ni har godkänt i alla kärnämnen. Ni måste ha klarat elsäkerhetsprovet. Ring runt till elfirmorna. Be att få komma och presentera er. Pröva bemanningsföretag om det inte lyckas med elfirmor. De har avtal så man får tillgodoräkna sig lärlingstimmar. Ni måste också vara beredda att flytta på er dit jobben finns, sade Forsberg.

Andra vägar är att ta andra jobb under tiden, så att arbetsgivare kan se att man inte bara gått och hängt. Det finns också möjligheter att komplettera utbildning eller skaffa ny. Man kan söka sig till eldistributionsföretagen, kylmontör, processautomatik eller industriautomatik. Arbetsförmedlingen kan hjälpa till.

Trots att det är högkonjunktur så får inte alla elektrikerlärlingar jobb. Det utbildas helt enkelt för många varje år på gymnasieskolorna. Branschen kan inte ta emot alla. I hela Sverige går det varje år från elteknikprogrammet ut cirka 2 500 elever från årskurs 3. Det är de som måste söka en lärlingsanställning för att efter 1 600 timmar få ut sitt yrkescertifikat. Av alla de som går ut får närmare 1 500 lärlingsanställning det vill säga sex av tio. Men tusen återstår.

Har de unga satsat tre år på en yrkesutbildning vill de gärna kunna fullfölja med lärlingsanställning så de blir färdiga elektriker. Många har legat på och försökt med andra jobb under tiden. Men de flesta vill inte ge upp drömmen om att bli en fullvärdig elektriker.
Ps. Om någon vill anställa killarna – kontakta Greger Lundbäck på arbetsförmedlingen i Luleå 0725-82 92 93

Leif Göbel