Varken Byggnads eller Transport skickar några deltagare till Yrkes-VM nästa år. Bojkotten är en protest mot värdlandet Förenade Arabemiraten som inte respekterar mänskliga rättigheter.
Elektrikerna väljer istället att utnyttja situationen för att påverka situationen i landet.

I våras avgjordes Yrkes-SM och i december hålls Yrkes-EM Göteborg. Nästa år är Förenade Arabemiraten värdland för Yrkes-VM i Abu Dhabi. På världsfackets rättighetsindex hamnar landet i bottenskiktet över länder där arbetstagare i störst utsträckning drabbas av hot, avsked, fängelse, tortyr och sexuella trakasserier.

Både Byggnads och Transport väljer i protest att inte skicka några deltagare. Även om det formella beslutet ännu inte tagits av den partgemensamma yrkesnämnden inom transportsektorn säger fackets ordförande Lars Lindgren till tidningen Arbetet:
– Vi skickar ingen till sådana skitländer.

Elektrikerna tycker inte det är rätt att bojkotta.
– I grunden är det byggbolagen man ska gå på. Det kan vara engelska, holländska eller franska bolag. Vill man åstadkomma något vore det bättre att utnyttja situationen och inleda en diskussion. Jag tycker inte bojkotten leder till någonting, säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin.
Han menar att Byggnads och Transport helt bommat att det inte var något annat land som sökt värdskapet 2017.

– Vi har jobbat för att få in i World Skills att länderna ska ha uppförandekoder. Det är vi överens med Svenskt näringsliv med, Alla som åker dit ska känna till hur det kafala systemet fungerar och gärna berätta vad de anser om detta, säger Wallin.
Jonas Ivman, ombudsman på LO och lagledare under kommande Yrkes-VM säger till Arbetet:
– Vi tror inte att vi kommer ändra den usla situationen i landet genom att bojkotta tävlingen. Vi genomför nu ett massivt pådrivningsarbete kring mänskliga rättigheter internt i Worldsskills organisationen och inför resan ska alla tävlande få information om situationen i landet.

LO skickar dock inga officiella representanter till tävlingarna, förutom en expert på mänskliga rättigheter. Styrelsen har för framtiden tagit en gemensam riktlinje för att yrkes-VM ska arrangeras i länder som följer ILO:s åtta kärnkonventioner om arbetsvillkor. World Skills i Sverige har antagit riktlinjen och föreslagit den för World Skills styrelse.

Helena Forsberg/Per Eklund