LO kräver 2,8 procent i avtalsförhandlingarna och lägst 672 kronor för de som tjänar under 24 000 kronor i månaden. 

Vid en presskonferens på fredagen presenterade de fem industrifacken sina krav i avtalsrörelsen.
Bakom kravet står IFMetall, Livs, GS-facket, Unionen och Sveriges ingenjörer.

Vid presskonferensen presenterades förutom 2,8 procent att man skulle få minst 460 kronor.

– Vi försöker vara långsiktiga när vi formulera våra krav, allt i en målsättning att både klara ökade reallöner och bästa möjliga konkurrenskraft för den svenska industrin, sa Anders Ferbe, ordförande i IFMetall vid en presskonferens på fredagsförmiddagen.

Samtidigt meddelar LO att man kräver 2,8 procent, men lägst 672 kronor i löneökning.

– Svensk ekonomi är stark. 2,8 procent men lägst 672 kronor ger våra medlemmar en rättmätig del av kakan samtidigt som nivån inte hotar svensk konkurrenskraft. Det här är ett väl avvägt krav, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande.

LO-facken har varit eniga att man ska presentera både ett procenttal och en lägsta löneökning, för att göra en satsning på de lägsta lönerna och speciellt kvinnolöner. Bara en procenthöjning, innebär att de lägst avlönade förlorar.

I sina krav för industrin kräver industriförbunden i samband med en presskonferens:

– Ökad reallön.

– Löneökningar på 2,8 procent

– Lägsta löneökning med 460 kronor.

– Höjning av de lägsta lönerna.

– Fortsatt satsning med en avsättning till delpension och flexpension.

Senare under dagen presenterar IFMetall på sin hemsida kravet på 672 kronor för de som tjänar under 24 000 kronor. Samma som LO med andra ord.

De som tjänar under 24 000 kronor per månad ska med LO:s krav få 672 kronor i löneutrymme, medan de som tjänar över brytpunkten får det i procent.

– Hälften av LO:s kvinnor gynnas av satsningen. Med en löneökning på 2,8 kronor kan vi nu höja de på svensk arbetsmarknad som idag tjänar minst. Det känns bra att ett enat LO satsar på de som behöver det mest, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Inom 6F, där bland annat Elektrikerna och Målarna ingår, ser man positivt på LO-samordningen.

– Vi hade gärna sett något högre lönekrav men sammantaget ser vi det som en acceptabel nivå som samtliga förbund kunnat enas om, säger förbundsordförandena i 6F-facken Elektrikerna, Målarna, Byggnads, Fastighets och Seko.

Per Eklund

 

Artikeln är uppdaterad.