• Det blev sluten omröstning och rösträkning när Elektrikerna skulle välja representanter i skyddskommitten hos Assenblin. Foto: Hans Andersson

  • Fackligt aktiva i Assemblin över hela landet samlades i Älvsjö i början av oktober. Foto:

Älvsjö

Valet av Elektrikernas representanter i Assemblins skyddskommitté fick avgöras genom rösträkning. Det var fler nominerade än antalet platser och valberedningen kunde inte enas kring ett eget förslag.

Efter en jämn omröstning valdes skyddsombuden Mikael Sjöström, Camilla Sjöberg, Daniel Lundblad och Olle Klingström.

Fackliga representanter från Assemblins filialer runt om i landet samlades i Älvsjö under första veckan i oktober.

Företrädarna kan lägga ett turbulent och händelserikt år bakom sig, med konkurshot, namnbyte och ett jätteköp av konkurrent. De fackliga företrädarna inom Assemblin har dock vanan inne, de senaste åren har ägarbytena och namnbytena duggat tätt.

Det från början familjeägda NEA, har hunnit byta ägare tre gånger och under tiden har de även hunnit med att byta namn till Imtech.

Förutom valet till skyddskommittén var det en rad andra val som genomfördes under konferensen. Bland annat återvaldes Lukas Åkerlund från Helsingborg till centrala medbestämmandegruppen. Denna grupp består av tre fackliga företrädare från Elektrikerförbundet och två från Unionen deras uppdrag är att sköta kontakten med företagsledningen och hantera koncernövergripande förhandlingar.

Statistik presenterades för deltagarna gällande löner, ackord och medlemsantal. Statistiken visade att det är stora regionala skillnader när det gäller genomsnittslönen, på vissa ställen är medianlönerna högre än genomsnittet hos landets alla elektriker och på vissa ställen är genomsnittet lägre.

Ackordet tillämpas också väldigt olika beroende på filial och region, likaså skiljer sig förtjänsten. När det gäller medlemsantalet, så är det överlag högt, Elektrikerförbundet har cirka 1300 medlemmar inom Assemblin.

Löneläget hos Skanska installation och Delt som Assemblin har köpt, är olika. Elektrikerna hos Skanska har en högre medianlön än Assemblin, medan medianlönen för elektrikerna inom Delt är ungefär densamma som för elektrikerna inom Assemblin.

De fackliga företrädarna lyssnade även på företagets nya verkställande direktör, Fredrik Ahltin, han pratade om den tillväxt som sker i branschen just nu och bristen på yrkesutbildad personal. Företaget kommer att utveckla ett utbildningssystem för att tillgodose kompetens i framtiden, det gäller både tekniska utbildningar och ledarskapsutbildningar. Fredrik talade även om de utmaningar och möjligheter som företagets uppköp av Skanska installation och den norrländska elinstallatören Delt innebär.

Hans Andersson