På 16 kraftverk i Norge strejkar elektriker sen i fredags. Totalt är det 216 personer ute i strejk. Nu varslar facket om en utökning av strejken.

Bakgrunden till konflikten är beslut från den norska regeringen. Det rör sig om ändringar i arbetsmiljölagen. Enligt den ändrade arbetsmiljölagen räddningsvakter måste elektrikerna arbeta sju timmar för att få en timmes ledighet, mot fem timmar som det har varit fram till i år. Det motsvarar omkring tio ledighetsdagar per år. Vaktperioderna är på sju dagar, och vanligtvis var femte vecka.

Strejken berör elektriker på företaget KS Bedrift.

Under veckan har nu El og IT forbundet varslat om utvidgning av strejken från fredag. I det utökade varslet inbegrips ytterligare 286 elektriker på 14 arbetsplatser.

– Vi är nu i konflikt för att behålla de vilodagar vi har idag. Det är helt orimligt att arbetsgivaren kommer att beröva oss den vila vi behöver. De blir hårdare och hårdare med mer extrema väderförhållanden, större vaktområden och noll i gensvar. Att de i regeringskansliet inte förstår detta är en sak, men vi trodde att KS Bedrift bör förstå bättre att vi behöver vila, säger Björn Fornes, förhandlingschef på EL och IT-förbundet, det norska elfacket, på förbundets hemsida.

Per Eklund

(uppdaterad)

Läs mer på:

Reportage från strejken

EL og IT forbundet