• – Det här är en av sakerna i livet. Det har alla moment. Det är avkoppling, det är spänning och ett avbrott från vardagen, säger Urban Pettersson om det stora fiskeintresset. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • – Den här gången var vi på väg framåt hela tiden. Vi åkte aldrig ner i källaren. Det var ingen spikrak resa, men vi kunde hitta lösningar och se ett mål. Vi har haft en lättare men en annorlunda resa i år, säger Elektrikernas förhandlingschef om årets förhandlingar med Eio. Foto: Tomas Nyberg

Årets avtalsrörelse avslutades lagom till midsommar för Elektrikernas del, om man räknar med alla mindre avtalsområden. Redan är nästa års avtalsfrågor uppe på bordet. Den 19 oktober ska LO förhoppningsvis ta ett beslut om det blir en samordning eller inte nästa år, och debattens vågor går höga.

Vi åkte till Åkersberga och fick en pratstund med Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson.

– Jag jobbar för en samordning. Vi har hela tiden jobbat för en samordning. Hade vi haft en annan agenda hade vi aldrig anslutit oss till överenskommelsen mellan LO och Svenskt näringsliv i våras.

Han menar att det finns bättre förutsättningar till en samordning i den kommande avtalsrörelsen. Men hi fråga om ”märket” som de senaste åren satts i industriförhandlingarna vill han att andra yrkesgrupper ska ha ett inflytande..

– Om man vill normera så måste man erbjuda de som normeras att ha inflytande över var man landar någonstans. De senaste åren har vi Inte klarat de svagaste. De har fått stå tillbaka. LO-kollektivet har varit normerat, medan toppen i samhälle skenat. Jag tror man måste fundera på varför det är så.

Han säger att han är ganska trött på att svara på frågor om konflikter mellan olika LO-förbund. Han blir lätt irriterad när jag ställer frågor om detta. Efter att vi gjort den här intervjun publicerades det en intervju med Kommunals förra ordförande Annelie Nordström, där hon bland annat kritiserade 6F-förbunden.

– Det är inte sant att vi inte tycker om varandra. Men det finns intressemotsättningar och olika idéer hur man ska göra. Det här är sjunde intervjun sen semestern där man tar upp motsättningarna i LO.

Jag blir inte förvånad när han är förtegen om den kommande avtalsrörelsen.

– Redan nu har jag uppslag jag vill testa av, säger han lite kryptiskt.

Urban vill nu gärna lyfta frågan om företagshälsovård som han menar att LO kan förhandla fram.

– Det är många grupper som inte har företagshälsovård. Om du har en annan anställningsform än fast anställning kan det gå många år innan du kommer i kontakt med en företagshälsovård. Det finns hela grupper som är utan hälsokoll.

På tjänstemannasidan har man på senare år jobbat med ”sifferlösa avtal”. En del menar ju att det har varit framgångsrikt och lyft deras löner mer.

– De har betalt ett pris. Alla har inte fått mer. Det har lett till ökat lönespridning i det egna förbundet. Jag är övertygad att så är fallet.

Urban Pettersson tog över som förhandlingschef hos Elektrikerna inför årets avtalsrörelse. Han har varit med i avtalsförhandlingarna sen 2004. Det har varit en lång resa sen den tidiga kontakten med fackföreningsrörelsen. Redan som nioåring bodde han ett år på LO-skolan Runö i Åkersberga. Hans pappa började då jobba som lärare där.

Familjen flyttade upp från Grimsås i Västergötland, där hans familj funnits i generationer.

Efter flytten från Grimsås har han bott på olika ställen i Åkersberga, förutom fem år i Tyresö. För ett år sedan flyttade Urban och hustrun Anki tillbaka till Åkersberga, till sommarstugan. Nu bygger de ut får åretruntboende.

Efter elutbildningen i mitten av 80-talet, så började Urban på Siemens. Sen blev det i snabb takt Roslagens elektriska, Elektro Sandberg, BPA, Elektromontage, Roslagens elektriska igen och så Backlunds el.

– Jag sökte mig till de stora byggena. Jag gillade det.

 

På Elektro Sandberg mötte han Arne Jonsson, som kom att betyda mycket för hans fackliga engagemang.

– Arne släppte fram mig. Han var en ledande montör som jag träffade redan i yrkesplugget. Det var en man med självlärt ledarskap. Han gjorde så jag blev engagerad i ackordsedeln. Det var väldigt avgörande. Avgörande att jag själv blev ledande montör.

Som ledande montör fick han en förhandlingsvana. Bland annat blev det en ackordstvist som gick till central förhandling.

– Vi fick inte rätt, fast vi tyckte vi hade rätt. Men jag lärde mig väldigt mycket om ackordssystemet. Efter det blev det ett väldigt spännande fackligt arbete 1991-92.

På Backlunds el blev han tidigt klubbordförande..

– Fackligt tyckte jag det räckte det bra med klubben.

Men så bröt han båtbenet, och tyckte det blev långtråkigt att gå hemma.

– Jag fick åka med på uppsökeri på Elettan.

Det blev mer och mer arbete utanför klubbarbetet.

Under första halvan av 90-talet, innan han fyllt 30, satt han i Elettans styrelse.

Urban hann med att vara aktiv i SSU och Unga örnar. Men det har varit i dt fackliga arbetet han känt han hörde hemma.

– Jag har varit med i folkrörelser hela tiden. Var aktiv inom SSU. Sen var det en tid jag inte var så engagerad. Jag har alltid känt mig hemma i det fackliga arbetet. Det är väldigt tydligt vad man håller på med. Kamratskapet är annorlunda än i andra folkrörelser som SSU och Unga örnar.

Ute i Åkersberga åker han gärna ut med båten för att fiska, även om det inte blivit så mycket i sommar.

– Jag tror att det var farfar som inspirerade när jag fick följa med honom och fiska i småsjöarna runt Grimsås. Att fiska ute till havs är helt annorlunda. Det är gädda, abborre och havsöring. Det finns gös men det är svårt. Det är avkoppling och spänning och det är ett avbrott från vardan.

Ett annat sätt att koppla av är intresset för historia.

– Jag började läsa böcker först i 30-årsåldern. Nu läser jag gärna historiska romaner. Sista boken handlade om Robert Bruce som var kung över Skottland en kort tid. Men tidigare har det varit mycket romersk historia och från världskrigen. Det är ett intresse jag har.

Han ser också gärna historiska krigsfilmer.

– Det ger ett historiskt perspektiv och perspektiv av mänskliga öden

Han har inga problem att koppla bort jobbet.

– Jag har inga problem stänga av. Jag är intresserad av andra saker. Sen har man svackor. Man brinner inte lika klart varje dag Det går inte att brinna på maxlåga hela tiden, då brinner man upp. Man behöver en dimmer.

Man kan uppfatta honom som lite försiktigare i sitt utåtriktade arbete. En intervju med urban innehåller inte lika många slagkraftiga uttalanden som hans föregångare.

– Jag har inga problem att tala om vad jag tycker. Men jag söker inte ljuset. Offentligheten är inte den roligaste delen. Den roligaste delen är att bryta argument med medlemmarna. Jag söker att förbundet ska synas, inte jag.

Många menar att det var Urban Pettersson som var hjärnan bakom årets 13-månadersavtal.

– Så var det.

Förhandlingsarbete är inte bara paragrafer.

– Jag har en syster som är konstnärligt kreativ. Jag är inte konstnärlig, men jag kan se mönster i mitt jobb där jag är kreativ. En del av förhandlingarna är kreativt. En framgångsrik förhandlare är en som lyssnar och försöker göra något kreativt.

Bilden av Elektrikerna och arbetsgivarna Eio brukar vara att Elektrikerna ofta varslar om konflikt. I år gick förhandlingarna förhållandevis bra och det var kollegorna i Byggnads och Målarna som varslade.

Har relationen med Eio förändrats?

– Även om det har varit hårda ord mellan oss och Eio så har vi haft respekt för varandra. Avtalsrörelsen 2013 sådde nog en del frön. Vi klarade av att lösa en del frågor för båda parter. Det var turordningskretsarna och ackordsfördelningen som vi klarade av att lösa. Det bäddade för årets avtalsrörelse. Det skapade en större respekt mellan parterna. Vi lovade vårda avtalet och det har Eio stått upp för. Jag tror det ökat tilliten.

Har det någon betydelse att du är förhandlingschef och de senaste åren har det varit Ronny Wenngren?

– Avtalsförhandlingarna är inte en personfråga utan vi företräder kraven från medlemmarna. Sen har jag varit med helt eller delvis sen 2004. I dag är det bara två kvar sen 2004, det är jag och Åsa Kjellberg Kahn.

Allt medan Byggarbetsgivarna och Målararbetsgivarna offentligt tog strid mot bland annat ackordet, så kom de fackförbunden sen att varsla om konflikt. En strejk som också utlöstes.

– Eio valde att förhandla på ett annat sätt. De gjorde ett par tydliga markeringarna i början av avtalsrörelsen. ”Vi kommer inte att angripa ackordssystemet”

Inför årets förhandlingar beskrev Urban avtalsförhandlingarna som en hiss. Det går upp och ner.

– Den här gången var vi på väg framåt hela tiden. Vi åkte aldrig ner i källaren. Det var ingen spikrak resa, men vi kunde hitta lösningar och se ett mål. Vi har haft en lättare men en annorlunda resa i år. Men det är mycket svårare att komma överens än att inte komma överens och få hjälp utifrån.

Fakta: Urban Pettersson

Ålder: 49 år

Jobb: Ursprungligen installationselektriker. Numera förhandlingschef för Elektrikerna.

Bor: Åkersberga. Bygger om sommarstugan till åretruntboende.

Familj: Hustru Anki och två bonusbarn

Kör: Mazda CX3 2015.

Läser: Historiska romaner

Tittar på: Komedier och historiska filmer

Lyssnar på: All 80-talsmusik. Punk, Hårdrock.

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se