Regeringen vill införa en lag för att offentliga upphandlingar ska kräva kollektivavtalsenliga villkor. Detta skulle gynna företag som sköter sig och stoppa/minska lönedumpningen. SD har talat om att de kommer rösta ner förslaget i riksdagen.

Fackförbunden, däribland Elektrikerna, har flera år stridit för att kommuner och landsting ska tillämpa schyssta villkor vid upphandlingar. Fackförbunden har arbetat fram modellen Vita jobb.

Före midsommar kom regeringen med ett förslag till ny lag att det vid offentlig upphandling måste ställas krav på vissa villkor som måste vara kollektivavtalsenliga. Lagförslaget ska behandlas i riksdagen under hösten. Minoritetsregeringen behöver majoritet för förslaget i riksdagen. De borgerliga partierna har tidigare sagt nej till förslaget. Frågetecknet har därför varit hur Sverigedemokraterna kommer att rösta. SD har nu aviserat att de kommer att rösta nej till lagförslaget.

Det här är ju kraftigt näringslivsfientliga förslag från en socialistisk minoritetsregering och jag är ganska glad att vi kan vara med och sätta stopp för det här, säger Oscar Sjöstedt (SD) ekonomisk-politisk talesperson, till SVT Nyheter.

Lagförslaget har justerats och civilminister Ardalan Shekarabi (S) hade räknat med att hela riksdagen skulle ställa sig bakom förslaget. Han menar att lagförslaget gynnar svenska seriösa företag.

– Vi kommer inte att backa, vissa strider är så principiellt viktiga att de måste tas, har civilministern sagt till TT.

Helena Forsberg