Det ser ut som att den rödgröna regeringen kan få svårt att få igenom förslaget till en ny lag för offentlig upphandling som skulle kunna ge schyssta jobb. Sverigedemokraterna har bytt ståndpunkt.

Förslaget som kom före sommaren skulle betyda att stat, landsting och kommuner skulle kunna ställa krav på hur löner, semestrar och arbetstid ser ut i de företag som ska få offentliga uppdrag.

600 miljarder kronor används av svenska skattepengar till att upphandla offentliga tjänster. Idag finns det inte något tillräckligt regelverk som kan garantera att de anställda som kör taxi, bygger sjukhus, tillhandahåller vård och en massa andra tjänster åt kommun, landsting och stat har arbetsvillkor som är drägliga.

De flesta har nog drägliga villkor, avtalsmässiga löner, fem veckors semester och 40 timmars arbetsvecka. Men det finns en massa exempel på anställda som har en lön som är en bråkdel av vad kollektivavtalet säger, som inte har regelrätt semester och som arbetar 50, 60, 70 och 80 timmars arbetsvecka.

Det borde vara samhällets plikt att se till så att de som arbetar med olika samhällstjänster eller bygger sjukhus eller städar på sjukhuset, eller vad det nu är, har villkor som åtminstone är minimialt drägliga. Det kan offentliga institutioner i dag inte kräva fullt ut.

I början på sommaren kom så ett förslag från regeringen, som bland annat säger att man vid offentliga upphandlingar inte får anta bud där det är uppenbart att de inte täcker rimliga sociala villkor.

Lite tamt, men ett steg åt rätt håll, var väl den vanligaste fackliga reaktionen.

Från arbetsgivarhåll har man gjort allt för att stoppa den nya lagen. De flesta borgerliga företrädare har gjort tummen ner för förslaget.

Från regeringshåll har man säkert hoppats att Sverigedemokraterna skulle stödja förslaget utifrån sin syn att minska invandringen. Många utländska företag med usla villkor skulle inte med den nya lagen kunna få avtal med offentliga pengar. Inte heller många svenska företag med usla villkor där många nyanlända jobbar skulle komma i fråga.

Under våren ställde sig också Sverigedemokraterna bakom förändringarna. Man sa till och med att man ville gå ännu längre i kraven på företagen.

Just när denna tidning ska skickas till tryckeriet kommer så Sverigedemokraternas nya ställningstagande.

Nej de tänker inte stödja lagförslaget. De menar att förslaget är näringslivsfientligt och de är glada att sätta stopp för lagen.

De har bytt åsikt totalt.

Det är märkligt att svenska kommuner inte ska kunna kräva att städerskan på sjukhuset, och byggnadsarbetaren som bygger dagis, inte ens ska ha minimala villkor enligt svenska kollektivavtal.

Så blir det när partierna bryr sig mera om de oseriösa företagen än om de arbetare som förlorar jobb.

Tummen upp

Ser att det blir bra väder när jag reser ut på några småöar i Atlanten i veckan.

Tummen ner

Ser att majoriteten av svenska riskdagspolitiker säger nej till schyssta villkoren

Per Eklund
per.eklund@daladem.se