• Gudrun Schyman föreläste om jämställdhet med allvar och humor. Foto: Isabell Öberg

  • Tjejer från hela landet möttes i början av september för diskussioner om jämställdhet, graviditet, arbetsmiljö, trakasserier, diskriminering och mycket annat. Foto: Isabell Öberg

Lidingö
I tre dagar möttes 47 elqvinnor från hela Sverige på kursgården Rönneberga utanför Stockholm.
Humor och allvar i en salig blandning. Här berättar Isabell Öberg om dagarna.

”Söndagen började med en tipspromenad. Indelad i grupper från olika verksamhetskretsar, VK, skulle vi få en möjlighet att lära känna varandra och hur vi såg på de ord som stod skrivna på lapparna vi kom fram till. Därefter lyssnade vi till våra inbjudna gäster från Zimbabwe, Fiona och Miriam. De berättade om hur de organiserar facklig verksamhet och vilka hinder kvinnor i Zimbabwe möter.

På måndagen tittar solen fram och Stockholms skärgård visas från sin bästa sida. Dagen började med lite byggjumpa, som är mycket uppiggande inför dagens aktiviteter. Byggjumpa ledare är Ninni från VK1. Lokalen ryms av musik och skratt. Därefter informerar Catarina från VK2, oss deltagare om elektrikerförbundets organisation och demokratiska organ.

Vår första gäst för dagen kommer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. www.msb.se. Här kan våra kunskaper som elektriker hjälpa till när katastrofer inträffat och berikar våra liv med både sorg, lycka och yrkeserfarenheter. Efter lite fika bestående av oemotståndlig chokladkaka och kaffe.

Själv ska jag på en halv timme informera om diskrimineringslagen. Lite nervös är jag att lyfta en sådan viktig fråga som är jättesvår, då det alltid är den som utsätts för diskriminerad eller trakasserade som avgör. Och består ofta av mycket skuld för den utsatta.

Nästa sak på programmet är diskussion om graviditet. Hur gör arbetsgivaren? Elin håller på att sammanställa en informationsfolder för tjejer i yrket, som också ska hjälpa företagen i detta lyckliga tillstånd. Det ska ju fungera för alla. Britt-Marie och Ingemar från arbetsmiljöverket informerar oss om vilka skyldighet arbetsgivaren måste vidta för att skydda gravida mot risker i vår arbetsmiljö, som nog kan uppfattas som tidskrävande att bejaka. Nu kan vi deltagare hjälpa arbetsgivaren när kunskap och tid inte finns.

Vi avslutar dagen med gruppararbete om trakasserier. Ninni har tagit fram ett diskussionsunderlag om faktiska händelser vi kvinnor bemöts av på våra platser. Mycket intressanta diskussioner i de olika grupperna och det visar hur olika vi är och tänker. En sak enas vi om att alla kan vi vara med och bidra till att stöta när någon som känner sig diskriminerad eller trakasserad vare sig det är en kvinna eller man.

Sista dagen har vi bjudit in Gudrun Schyman att föreläsa för oss om jämställdhet. Hon gör det på ett strålande sätt, med allvar och humor.

Tack till alla tjejer som deltog och som fixade att det blev av, Än en gång lyckas ni med att anordna en fantastisk konferens.”

Isabell Öberg