• Henrik sätter upp en sensor som ska mäta syrehalten i luften. Foto: Leif Göbel

  • Henrik vid en av skolans elcentraler. Foto: Leif Göbel

  • Koll av den brandgula brandlarmskabeln. Foto: Leif Göbel

  • Hemvärnsmannen Nilsson vid en av de gamla bunkrarna från 2 v k – strax utanför Visby. Foto: Leif Göbel

  • Foto: Leif Göbel

  • Henrik och Gotlands hemvärnsbataljong får ta första stöten om någon olovligt vill använda sig av Gotland. Foto: Leif Göbel

  • Gotlands gymnasiskola genomgår en omfattande om- och tillbyggnad och är arbetsplats för eletrikern Henrik Nilsson. Foto: Leif Göbel

  • Försvarsmuseet vid Tingstäde påminner om Gotland när de hade fem regementen och försvarsnärvaron var påtaglig. Nu vittnar stridsvagnarna mest om en svunnen tid. Foto: Leif Göbel

Skulle någon få för sig att etablera en plötslig närvaro på Gotland – ja då skulle de snabbt få möta elektrikern Henrik Nilsson och hans kamrater från 32:a hemvärnsbataljonen.

De är över 400 och kan varje skrymsle och vrå. Bataljonen ska med sin personal skydda och bevaka samhällets viktigare anläggningar. Utföra ytövervakning. Bataljonen bistår även samhället vid stora påfrestningar som till exempel skogsbränder, översvämningar, eftersök/skallgång.

Gotland har i alla tider varit strategiskt genom sitt läge i Östersjön. Så är det än idag. Inte minst när relationerna mellan Ryssland, EU och Nato är frostiga på grund av Rysslands ockupation av Krimhalvön och agerande i Ukraina. Alla nationer kring Östersjön förstärker sin militära kapacitet. Det är långt ifrån som under Kalla kriget men handlar om signaler och höja tröskelvärden. Visa flaggen som det hette förr.

Vi träffar Henrik Nilsson, 39 år, från Klintehamn, en solig dag på Visby Gymnasium där en större om- och tillbyggnad pågår. Nya Sävehuset ska inrymma stora delar av gymnasieskolans verksamhet, plus Kulturskolan. Byggprojekt kommer att hålla på fram till 2017. Det är det näst största kommunala byggnadsprojektet hittills (efter ombyggnationen av Visby lasarett) med en investeringsbudget på drygt 275 miljoner kronor, varav bygget går på 192 miljoner kronor.

Caverion som Henrik är anställd hos arbetar med styrning av ventilationen. Skolan har haft fukt- och mögelproblem tidigare. Nu toppas ventilationen och där ska sättas upp sensorer för mätning av lufttemperatur, syrehalt och närvaro. På skolan ska det energioptimeras och bli en hög miljöstandard.

Henrik är egentligen från Malmö och uppvuxen i Laholm där han var bland de sista som gick ut från det då tvååriga elprogrammet. Senare blev det lumpen på I 16 i Halmstad med muck 1998. Henrik har deltagit två gånger i försvarets missioner på Balkan. Och det var på så sätt han hamnade på Gotland. Under tjänstgöring i Kosovo träffade han sin gotländska fru som också tjänstgjorde där.

– Jag gick med i Hemvärnet för jag ville göra en skillnad. Hemvärnet är också ett viktigt stöd till civilsamhället som är viktigt för många här.

Det är många yrkesarbetande som fortfarande är med i Hemvärnet som är en del av Försvarsmaktens insatsorganisation och utgör häften av försvarets personal. Totalt omfattar hemvärnsförbanden cirka 22 000 män och kvinnor. Hemvärnet består av insatsberedda förband med avancerad och ändamålsenlig utrustning gentemot dess uppgifter. Till de vanligaste förbandstyperna hör bevakningskompani och insatskompani. Det går inte att jämföra förmågan hos det gamla invasionsförsvaret och dåtidens Hemvärn med sin numerär med den teknik och prestanda som finns idag.

– Idag tecknar man kontrakt tills vidare. Beroende på dina uppgifter och specialitet handlar det om att ställa upp 5-6 dygn under ett år. Vi deltar i krigsförbandsövningar också. Här på Gotland är det höga uppfyllnadskvoter. Vi är väl runt 40 i snitt men medelåldern sjunker stadigt. Vi har moderna uniformer och bra rustade för olika uppgifter, berättar Henrik.

Gotland rustas nu för några miljarder. Det är nog inte en slump att det under Almedalsveckan är en påtaglig närvaro av försvaret. I hamnen ligger HMS P04 Carlskrona, stabs- och ledningsfartyget och stealthkorvetten HMS K32 Helsingborg. Ute på redden ligger ett fartyg från Kustbevakningen och man övar t o m landsättning av Sjöräddningens helikopter på Visbyfärjorna. Många myndigheter vill visa upp sig under Almedalsveckan.

I slutet av 1990-talet var det möjligt att mobilisera 25 000 soldater på Gotland. Här fanns regementen för kustartilleriet, luftvärn, pansar samt flyg och marinstridskrafter. Försvaret var påtagligt på Gotland. Sedan fick politikerna för sig att öppna pluggen och i praktiken dränera Gotland på försvar. Det mesta försvann. Korkat säger man nu när skattebetalarna får lägga dyra pengar på att återkomma. En stridsgrupp ska etableras här fram till 2018. Ny garnison ska byggas vid Tofta skjutfält. Det ska bli ett mekaniserat kompani och ett stridsvagnskompani. Det handlar om runt 300 anställda militärer. Därutöver finns närvaro sedan tidigare av flyg från F 17 och enheter från Amfibieregementet i Waxholm på plats. Och försvarsministern lovar också att det ska övas luftvärn oftare på ön.

Balansen och beredskapen kommer att sättas på prov och testas i september nästa år. Ryssland planerar att genomföra en av sina större strategiska övningar, samtidigt som Sverige genomför Försvarsmaktsövningen. Aurora 17 är den första och största övningen i sitt slag på mer än 20 år. Över 16 000 personer, varav en fjärdedel från Hemvärnet, kommer att övas mot ett scenario där Sverige utsätts för ett överraskande strategiskt anfall.

Sverige ska kunna ge och ta emot militärt stöd och därför kommer värdlandsstöd att övas under Aurora 17.

Kan vi våga gissa att Gotland och Henrik kanske kommer att spela en betydligt mer aktiv roll i denna övning? Det tror jag!

Leif Göbel