• En kranskog är det första som möter när man kommer till besöksparkeringen i Vallastaden. Här kommer man inte in utan ID eller tillstånd. Foto: Leif Gobel

  • Fredrik Gustavsson, t v, och Viktor Andersson, är ledande montörer på Caverion. De håller i varsitt bygge. Foto: Leif Gobel

  • Simon Öfverstedt, Simon Pettersson och Johan Brånn på PLW har jobb ett bra tag till på Skarpan. Foto: Leif Gobel

  • Här utför man ROT-jobb på äldre hus och bygger på en helt ny takvåning. Foto: Leif Gobel

  • Jeorgios Andersson, 25 och Mikael Rydqvist, 56 år. De arbetar för Grebo El. Foto: Leif Gobel

  • Kranar, kranar och nya byggen – här i Övre Vasastaden. Foto: Leif Gobel

På många platser runt om i staden ser du stora kranar, byggställningar, grävmaskiner och varselklädda yrkesarbetare. Byggfirmorna jagar till och med kranar nere i Mellanöstern. Det byggs som aldrig förr i Sveriges femte största stad – Linköping i Östergötland.

Sedan 2000 har staden växt från 94 000 till dagens 153 000 invånare. Det byggs främst bostäder av alla de slag – inte minst är trycket stort på studentbostäder. Det byggs om, det förtätas och det byggs helt nya stadsdelar och områden. Det politiska målet är att 1 000 bostäder om året ska bli klara till och med 2018.

Givetvis skapar byggruschen arbeten för stadens och regionens elfirmor.

– Av Linköpings 245 elektriker är endast några få registrerade som arbetslösa. Byggandet lockar också till sig utländsk arbetskraft där Byggnads har synpunkter på hur avtalen sköts ibland, berättar Pontus Boström, ombudsman på Region Mitt med kontoret främst i Linköping.

En ny stadsdel växer fram med visioner. I västra Valla ligger Campus Valla en del av Linköpings universitet. Här jobbar och studerar närmare 30 000 personer. I närheten ligger också Mjärdevi Science Park en samlingsplats för 260 kunskapsföretag och arbetsplats för över 6 000 personer.

Här ute – för att binda ihop dessa områden med innerstaden – satsar man stort på den visionära Vallastaden. Där söker man hitta miljö- och klimatsmarta lösningar på infrastruktur och boende. Vallastaden kommer innehålla ungefär 1 200 bostäder fördelade på flerfamiljshus, radhus och mindre friliggande hus. Det blir en ganska brokig samling bostäder där inget hus är det andra likt.

Ute i Vallastaden verkar närmare tiotalet olika byggare. Byggnads kommer också att etablera ett kontor härute. Många olika elfirmor har sina elentreprenader här. Medlemmarna har frågor och det händer mycket när i princip en helt ny stadsdel ska anläggas.

– Vi kommer att ordna så vi kan ha ett litet fältkontor härute så att medlemmarna någon eller några dagar i veckan kan träffa oss. Inte minst viktigt för oss är att man på några firmor vill starta upp med att pröva ackord. Det och medlemsvärvning ser vi som strategiskt viktiga verksamhetsmål, berättar Pontus Boström.

– En bra idé, tycker ledande montören Viktor Andersson som jobbar på ett NCC-bygge beräknat på 2 600 timmar. Fredrik Gustavsson, ledande montör på Caverion håller med. Fredrik har ett jobb på stadsdelens parkeringshus. Han jobbar också för Caverion.

– Vi vill försöka göra jobben som ackordsjobb och då är det viktigt att få stöd, råd och någon att bolla frågor med om man inte är så vana.

Nya Vallastaden 2017 är ett levande projekt som pågår fram till och med augusti 2017 då det kulminerar i ett bo- och samhällsexpo. Stadsdelen kommer att bli hem för över 3000 människor. Här har man formulerat tydliga visioner för nytänkande.

Inne i ett inbott bostadsområde i staden med byggnation från 1940-50-tal byggs det också. Man förtätar. Vi träffar Jeorgios Andersson, 25 och Mikael Rydqvist, 56 år. De arbetar för Grebo El som har närmare tjugo anställda montörer och just nu tolv inlånade. De har byggt 28 hyreslägenheter och en förskola i två nya huskroppar. En 3:a kommer att kosta runt 10 000 kronor i månaden. De har fullt upp och mer lär det bli. Inte långt därifrån bygger ett annat bolag exklusiva bostadsrätter med elegant utsikt över staden. Vad det kommer att kosta att bo där kan vi bara med en rysning ana. Säkert bra affärer för bankerna.

Det finns ett bostadsområde som kallas Skarpan. Riksbyggen renoverar här 282 lägenheter i 15 hus och bygger på en helt ny våning på husen (150 nya lägenheter). Ett rejält moderniseringsprojekt – 50 år efter att det byggdes. Det är PLW Linköping/Norrköping som har elentreprenaden. Firman har ett 60-tal montörer. Här räknar man med cirka 3 000 arbetstimmar per huskropp. Genom den extra våningen tillkommer hiss. På övervåningen bygger man små lägenheter ett rum och kök på 48-55 kvadratmeter. Vi sitter i byggboden och samtalar med platschefen tills några elektriker kan frigöra sig från arbetet.

Simon Öfverstedt, Simon Pettersson och Johan Brånn har fullt upp. Just nu jobbar man på månadslön som ger runt 170 kronor i timman men har tankar på att testa ackord för den sista etappen av jobbet.

Så kan man fortsätta. På Folkungavallen ska byggas 600 lägenheter och i Övre Vasastaden 2 300. På Universitetssjukhuset pågår nästan jämt om- och tillbyggnaden, ett 60-tal elektriker från olika firmor arbetar där. Det ser bra ut för elektrikerna i Linköping. Och skulle de tröttna att arbeta där så bygger man nästan lika mycket i grannstaden Norrköping.

Leif Göbel

 

Elektrikerna Linköping

Här finns 245 yrkesaktiva medlemmar. Den äldste är född 1926 och den yngste 1997. Antal Elevmedlemmar: 20 (!). När det gäller ackord så lämnades det in 89 sedlar i VK 31 senaste året och av dessa är 66 (cirka 150 000 timmar) från Linköping. Medelförtjänsten på ackord var 195,60 kr. Månadslönen för en montör 3.e året i yrket är idag 29 510 kr, servicemontör 30 705 kr och för tekniker 31 370 kr.

De större elfirmorna är Assemblin, Caverion, Bravida, Elajo, PLW, APC och Gebo El.

Elektrikerna har ett lokalkontor där ombudsmännen Pontus Boström, Arvid Sjögedahl och Hans Andersson kan landa. Här sitter också verksamhetsledaren Stefan Lyshed-Jakobsson och här mellanlandar förbundets internationellt ansvarige Niklas Enström ibland. Man är samlokaliserade med Byggnads och Målarna.

Linköping är Sveriges femte största stad. Linköping präglas av högteknologi i världsklass inom områden som flyg, IT och miljö. 153 000 invånare.Låg snittålder – 39 år. 36 procent har universitetsutbildning. 14 500 registrerade företag, 63 procent av företagen är kunskapsintensiva. Kända företag: Saab, Ericsson, Cloetta, IFS, Sectra, Scan, Arla, Autoliv, Arris, Cybaero, Universitetssjukhus.

De största arbetsgivarna Linköpings kommun,Region Östergötland,Saab AB, Linköpings universitet, Ericsson AB, Tekniska verken i Linköping AB, Attendo Sverige AB, Försvarsmakten.