Lika uttråkad som en nykter Ulf Lundell sitter jag hemma. Jag har gjort mig några smörgåsar med ost och falukorv och behöver något att läsa till kvällsmaten. Elinstallatören, Eio:s branschtidning, ligger påpassligt på bordet. En tidning jag vanligtvis inte läser. Denna dagen blir ett undantag.

Jag bläddrar lite på måfå och finner ganska snart en kort notis: Klart att börja använda elvägen på E16. Vad är nu detta? Läser den korta notisen om att E16 vid Sandviken snart kan trafikeras av hybridlastbilar som går på el och diesel.

Gud vad spännande det låter, är min första tanke. Lite som i Sovjetunionen med trådade fordon som också kan köra utan ström.

Sen börjar mina tankeknölar mala. Ett par rejäla haranger av ord som inte tål att tryckas i Elektrikern kommer spontant ut ur min mun. Ska vi skippa järnvägen? Är det så dåligt underhållen järnväg att företag inte längre sätter sin tilltro till spårbunden trafik? På måfå börjar jag söka upp Fredrik Reinfeldts telefonnummer för att säga honom ett par sanningens ord.

Åtta års misskötsel av infrastrukturen har gjort av vi nu ska cementera lastbilstrafiken för gott. Hur kan man ens tänka skattesänkningar när järnvägsnätet måste rustas upp och utvidgas. Dina företag, som du företräder, väljer att investera sina pengar för att göra en egen lösning där samhället och moderat politik inte lyckas uppfylla ens de lägsta krav ett samhälle kan ställa på infrastruktur. Det vill jag säga till den före detta statsministern.

Sen lugnar jag ner mig. Tänker till. Det kanske inte är så dumt ändå. Googlar lite på ämnet och finner att två olika leverantörer ska testa två olika lösningar. Marknadens sätt att utveckla ny teknik. Tävling mellan företag. Kanske Sandvikens kommun är något på spåret? För hur det än är måste vi testa det nya. Prova oss fram till smarta lösningar.

Jag tuggar i mig mina smörgåsar, tar fram Spotify och sjunger med i – en inte helt opåverkad – Lundells Öppna landskap. Jag tänker att ellastbilar inte är hela lösningen på minskat fossilt bränsleanvändande, men ett steg på vägen till att behandla jorden på jordens villkor. Det ska jag hälsa Löfven om jag träffar honom någon gång.

David Fernhed