• Klubb 67 från El-ettan besökte Örebro slott och fick känna av de mörka källarvalven. Foto: Jan Eriksson

  • Kronblom mötte pensionerade elektriker i Örebro.


Vi var nästan 70 medlemmar, fruar och sambor som lämnade Cityterminalen och Södertälje hamn för att med buss ta oss till Örebro som var målet för Klubb 67:s utflykt i år.

 
Det bussvåra busstipset var verkligen svårt tyckte resenärerna som inte fick använda hjälpmedel i form av Google, här fick man bara använda huvudet. De nio frågorna handlade om whisky, öl och vin samt resmålet Örebro.
Väl framme skyndade vi genom regnet in på Örebros slotts borggård där vi träffade våra guider, Jenny och Samir i klädedräkter från Vasa-tiden. Det blev en historisk vandring från Magnus Eriksson och Albrekt av Mecklenburg på 1300-talet, Gustav Vasa och sonen Karl IX till valet av Karl XIII:s tronföljare, Jean Baptiste Bernadotte, på Örebro riksdag 1810.

 
Vi fick också känna på hur det var att sitta i fängelsehålan, inget vidare med kättingar, bojor och halsringar, vi kom undan med blotta förskräckelsen. Idag är slottet landshövdingens residens och där huserar nu förre KD-politikern Maria Larsson.
Guiderna fick applåder och t-shirtar med förbundsloggor och vi fortsatte mot slottsparken till lunchen på Stadsträdgårdens restaurang. Efter en mycket god buffé och kaffe blev det prisutdelning på det bussvåra busstipset och det visade sig att det var svårt, av de nio frågorna hade endast en fått 6 rätt, Frantisek Horak och sex hade lyckats få 5 rätt, alla fick applåder och blomcheckar och vi skyndade mot Friluftsmuseet Wadköping, Örebros Skansen, som fått sitt namn efter Örebrosonen Hjalmar Bergmans roman Markurells i Wadköping.

 
Här hittade vi fler byggnader döpta efter kända Örebroare, Cajsa Wargs hus, ni vet hon med kokboken, ”man tager vad man haver”, och Jeremiastugan, en bagarbod döpt efter skalden Jeremias i Tröstlösa eller Levi Rickson som han egentligen hette, ni vet han med ”Tess lördan”. Vi kunde inte heller missa Kronbloms museum där han själv låg i soffan och snarkade. Efter en kopp kaffe bröt vi upp och lämnade den fina staden Örebro. Väl hemma började Klubb 67:s sommaruppehåll, vi ses igen i höst.
Jan Eriksson