• Elektrikerelever tar studenten. Nu väntar framtiden. Foto: Tomas Nyberg

 • Anders Hansols. Foto: Tomas Nyberg

  ”Det har varit OK. Mycket i slutändan, så jag valde bort ETG-provet. Det kändes att det blev för mycket. Förhoppningsvis har jag fixat examen. Jag har tänkt jobba till hösten och samtidigt plugga in matte 2. Sen tänker jag gå på tekniskt basår och plugga nån ingenjörslinje. Det är lika bra att göra det på en gång än att tänka att man ska göra det om några år, Då har man vant sig med pengar och vill inte sänka standarden.
  Jag har läst högskoleförberedande på individuella valet. Försökte komma in på komvux men fick nej. De börjar mattekursen fyra dagar innan studenten och man får inte gå på komvux och gymnasiet samtidigt. Blir tufft plugga på högskolan, men med tekniskt basår känns det bra. Orkar man med det så är det värt det. Jag vill hellre bli ingenjör.
  Har förstått att knäna och armarna gör ont. Man har märkt på praktiken att det inte är så många äldre.
  Elprogrammet är det svåraste yrkesprorammet av alla. Vissa kurser är svåra, som elläran. Om man vill bli elingenjör är det en bra grund. Så här i efterhand hade jag kunnat gå på teknikprogrammet, men det kändes inte rätt då.. Inte det lättaste att planera för sitt liv när man är 15 år.”

 • André Brückner. Foto: Tomas Nyberg

  ”Det har varit mer teori än vad jag trodde. Trodde att det var skruva hela tiden. Men jag har kämpat mig igenom. På slutet har det varit dåligt. Allt kom nu, vi har fått skynda oss. Klart jag vill ha en gymnasieexamen, annars är det ju värdelöst. Men jag sover dåligt nu. Har ångest och vaknar om nätterna. El är så drygt.
  Jag är inte orolig för jobb, men blir nog inte elektriker. Det kommer jobb om du är flitig. El var självklart förut, men inte lika självklart nu. Jag jobbar en hel del som rekondare på Mercedes/Nissan. Ett jobb jag fått genom kontakter. Har åkt iväg och gjort jobb på andra ställen. Rekonden är kul. Kul städa bilar så den blir clean. Jobbar kvar så länge jag tycker det är kul. Det blir bra. Det är bara att ligga i.
  Jag tränar en hel del på gym. Nästan varje dag. När jag mer tid på det. Jag har sökt till yrkeshögskola telecom/teknikerutbildning i Hudiksvall. Ett år. Då blir man telecomtekniker på ett år i ställer för att vara lärling i tre år. Blev erbjuden jobb på ett larmföretag i Stockholm. Lät väldigt bra med lägenhet och traktamente. De var väldigt. på. Men sen var det inte som de sagt. Jobb är ett jobb men du kan inte ta vad som helst. Jobbar hellre på Ica-lagret.”

 • Gustav Knutsson. Foto: Tomas Nyberg

  ”Det har funkat bra. Jag valde bort ETG-provet. Har sökt jobb som lärling på Midroc, men inte fått svar. Har gjort all praktik på Midroc. De har än så länge svarat att det är oklart hur mycket jobb de har. Annars söker jag på andra firmor.
  Jag bor i Sundborn nu. Räknar med att flytta på mig. Räknar inte med att det blir något i Falun. Tar väl det man blir erbjuden. Det ska bli kul börja jobba. Komma ut i arbetslivet och tjäna egna pengar. Spara undan pengar så man kan köpa lägenhet och grejer. Hoppas på fast jobb. Facket ska man väl gå med i. Det är nog viktigt. Det var en kille från facket här och berättade.

 • Viktor Ericson. Foto: Tomas Nyberg

  ”Ja, jag fixade ETG-provet. Nu är man färdig elektriker. Det känns dj-gt skönt och lite spännande. Jag blir inte stressad, men det har varit tufft. Bara 20 minuters rast på dagarna vi jobbat från sju till fyra. Men slutveckan har också varit rolig, med väggen, felsökning och motorstyrning. Har haft väldigt mycket fokus. Jag funderar på att plugga vidare. Drömmen är sjökapten. Men har inte hel högskolekompetens. Fyra kurser kvar. Ångrar att jag inte löst högskolekompetensen. Jag hade möjligheten, men tog den inte. Har sökt jobb, men inte fått något klart. Nu ska jag åka på några musikfestivaler och sen kan jag börja jobba. Bytte från musikestet-programmet efter ett år. Ångrar inte att jag valde elprogrammet. Det är så mycket i samhället man förstår nu. Håller på med musik vid sidan om. Den första lönen ska jag köpa en midi-keyboard och göra musik hemma. Ska uppträda på avslutningscabarén. De säger att jag sjunger rätt bra. Om tio år seglar jag på de sju haven, eller så är jag elektriker.”

 • Elektrikereleverna Gustav, André, Anders och Viktor 2015.
 • Elektrikereleverna Gustav, André, Anders och Viktor 2014.
 • Elektrikereleverna Gustav, André, Anders och Viktor 2013

För tre år sedan mötte vi Gustav, Anders, André och Viktor första gången. De hade just börjat på elprogrammet vid Lugnetgymnasiet i Falun.
De var försiktiga 16-åringar som inte visste riktigt vad som skulle vänta dem under gymnasietiden.
För ett par veckor sedan tog de studenten.

– Jag ska göra vad som behövs. Inte hålla på med en massa i onödan. Hålla på den nivå som jag känner att jag klarar av. Hoppas få koll på fackspråket, sa Victor Ericson den där dan en månad efter att killarna börja på elprogrammet.

Därefter har vi mött killarna några gånger. De har vuxit, blivit äldre och hunnit fundera många gånger på valet av gymnasieprogram.
– Jag valde helt rätt, fast jag inte tänkt det här från början, sa Anders Hansols efter första året.
För ett år sedan var André Brückner också nöjd efter en praktik.
– Det har varit mycket service. Jag känner mig delaktig, får göra mycket. En väg in i jobbet om man sköter sig.

Läs även: Känner att de valde rätt

Sven-Erik Ehlis har varit klassföreståndare för klassen under de här tre åren. Och han tycker nog att en del av eleverna tagit det lite väl lugnt under de tre åren och nu fått det väldigt tufft på slutet.
Av de killarna tidningen följt var det bara Viktor som fullföljde ETG-provet
De andra valde att göra examensarbetet för att ta lärlingstiden i stället.

– Det är fem av 17 elever på skolan som gjort ETG-provet. I fjol som var första gången vi hade ETG-prov var det fler som valde att göra provet, säger Sven-Erik Ehlis.
Nu har killarna fått sin vita mössa.
Var de hamnar vet de inte själva. De söker jobb, ett par av dem funderar på vidareutbildning.

Per Eklund