Stefan Sundell från Funäsdalen klarade strömgenomgången förhållandevis bra. Han kom också till vården snabbt efter olyckan. Foto: Privat

– Det är lätt att bli hemmablind. Mitt råd är att alltid göra som instruktionen säger och stressa inte.

Det säger linjemontören Stefan Sundell från Funäsdalen vid Härjeåns nät, som åkte på en rejäl smäll med strömgenomgång uppe i en stolpe.

Det hände vid en driftomläggning i Tänndalen i västra Härjedalen på fredagen den 10 juni.

– Jag gjorde strömlöst på en kabel. Jag öppnade frånskiljaren och gjorde en högspänningsmatning. Sen åkte jag upp i korgen på lastmaskin. Upp i stolpen skulle jag anbringa jordning på frånskiljaren. Men i stället för att sätta på jorden först satte jag på en fas. Jag gjorde fel.

Stefan mätte fick och fick ingen spänning på spänningsprovaren. Men det var induktion kvar i kabeln och olyckan var ett faktum.

– Strömgenomgången gick in genom vänster arm och ut genom vänster sida av magen. Det small till och svartna för ögonen. Jag hörde inget, jag såg suddigt och hade ingen känsel i vänster arm.

Chauffören i lastmaskinen så att Stefan föll ihop och sänkte genast korgen. Tillsammans åkte de till hälsocentralen i Funäsdalen en och en halv mil bort där de tog EKG. Därifrån skickades han till närmaste sjukhus i Östersund 23 mil bort.

Olyckan hände vid tolvtiden på fredagen och till på lördagen hade man tagit alla prover.

– Alla provsvar såg bra ut. Sen har jag varit och tagit blodprov på måndagmorgonen.

Svaren kommer under tisdagen.

Stefan åkte till jobbet under måndagen, men han känner av olyckan.

– Det är OK. Jag står, jag går och jag tänker. Men jag är ganska öm. Har träningsvärk i muskler och öm i vänsterarmen.

Det är första gången Stefan drabbas av en strömgenomgång.

– Man tänker sig för. Mitt råd är att aldrig vara hemmablind. Gör som instruktionerna säger och arbeta inte under stress, avslutar Stefan.

Per Eklund