”Mer än 70 procent hamnar i branschen”
Det är framtidstro hos eleverna på Westerlundska gymnasiet i Enköping. Elektrikern besökte skolan en dag när eleverna just fixat sitt yrkesprov. Enköping är en ganska liten stad, men närheten till storstäderna, gör eleverna optimistiska om ett jobb i framtiden.
– Farmor tyckte vi behövde en elektriker i familjen. Så det var nog farmor som bestämde att jag skulle gå här.
Dennis Lönnblom lydde sin farmors råd och har trivts bra på elprogrammet vid Westerlundska skolan i Enköping. När vi träffar honom är han precis klar med yrkesprovet han jobbat med i fyra dagar.
-Magnetkontakterna var svåra, det andra ganska basic, säger Dennis.
Han hade hela dagen på sig att göra färdigt provet som skulle göras på fyra dagar. Men han var nog rätt säker att han skulle klara det. Redan i förväg hade han bestämt att gå på en anställningsintervju på ett av elföretagen under den här dagen. Och visst klarade han yrkesprovet. Dagen efter, så kom representanter från branschen och godkände Dennis prov och han får nu sin examen. Alla i den avgående klassen klarade yrkesprovet. Dennis valde larmtekniker-inriktingen under tredje året. Men Han planerar för att jobba som elektriker om han får jobb. Sebastian Krantz gick också inriktningen till larmtekniker. Det hade han klart för sig redan innan han började på gymnasiet.
-I åttan bestämde jag mig för att bli larmtekniker. Det är ett framtidsjobb, säger Sebastian, som redan har klart med jobb efter gymnasiet.
Vad gör ni om tio år?
-Jag jobbar som elektriker, säger Dennis bestämt.
Och lika bestämd är Sebastian över att jobba som larmtekniker. I båset bredvid Sebastian och Dennis, står Jennifer Ringblom och Sara Olsson. De har precis blivit klara med sitt examensarbete.
-Det var lite stressigt i början av utbildningen. Man visste inte riktigt vad det skulle bli, säger Jennifer.
Hon var länge ganska osäker vad hon skulle välja på gymnasiet.
-Man jag visste att det skulle bli nåt praktiskt.
Det har varit kämpigt att plugga de här tre åren.
-Men jag har inte ångrat mig. Och sen är det är skönt att vi är två tjejer.
Nåt jobb har Jennifer inte klart än. Men jobb det har Sara. Hennes pappa har en elfirma.
-Om jag vill kan jag få jobb där.
Men om hon blir kvar där all tid vet hon inte.
-Som jag tänker nu jobbar jag som elektriker om tio år, men man vet inte hur det är då.
På elprogrammet vid Westerlundska skolan har de haft någon eller några tjejer på utbildningen varje år.
-Förra året var det fyra tjejer som gick ut. Vad jag vet jobbar tre som elektriker i dag. Det är alldeles för lite tjejer i branschen. Det blir ett helt annat klimat, säger Urban Karlsson.
Urban är lärare på elprogrammet vid Westerlundsskolan i Enköping sen fem år. Från början elektriker i Värmland, men har varit yrkeslärare sen 30 år. Statusen i jobbet har sänkts, tycker han.
-Det är dåligt med nyrekryteringen. Det är låga löner och nivån borde upp. När jag började så gick man upp ett steg när man blev lärare. Nu går man ner.
Den vecka vi besöker skolan har eleverna sitt yrkesprov.
-Vi har ett yrkesprov som liknar ETG till viss del. Det var på gång att det skulle bli en ETG-skola en gång. Men det blev inget. Det är rätt dyrt, man får inte igen pengarna.
Skolan tar in maximalt 30 elever till programmet. I tvåan delas det upp i elteknik och datorteknik, i trean kan eleverna på elteknik välja elteknik eller tele-larm. Urban Karlsson har rätt så bra koll på vad som händer med de eleverna efter examen.
-Över 70 procent hamnar i branschen på ett eller annat sätt.
Och många stannar kvar på orten
-Branschen i Enköping är förhållande stor för stans storlek. Men det är lite för litet ändå för att kunna ta emot eleverna på praktiken. Men vi har Västerås och Stockholm Uppsala.
Per Eklund
per.eklund@daladem.se