Palergo kallar han sin uppfinning som är en portabel verktygstavla som du hänger på räcket i saxliften eller har med dig på andra jobb. Men det var just i liften som idén kom till för Jörgen Ohlsson som jobbar på Midroc Electro i Stockholm.

-Jag åker mycket på storjobb, hallar och gallerior och sådant. Då står man ofta hela dagen 8-10 meter upp i luften i en saxlift. Det har inte funnits något vettig lösning för att ha grejorna nära, med den här har jag tre maskiner i gång plus material, och allt inom räckhåll.

-Jag har alltid haft med tänket att ha med materialet där jag står och jobbar. Det spar kroppen och du blir effektivare. Här har jag det och ju större jobben är, desto mer tid sparar du, säger Jörgen Ohlsson.

Tavlan är gjord i 1,5 mm plåt, har krokar på baksidan och ett bärhandtag högst upp. Fyra fack, två raka och två snedställda.

-Snedställda fack innebär att jag kan ha en slagborr i det nedre facket som tiltar inåt och får plats. En rullad ritning funkar också där, det är ju ett ständigt problem att du står och trampar på den eller att den blåser bort när man väl kommit upp.

En enkel lösning där allt hålls inne i liften.

-Jag har sett så många konstiga lösningar med lådor på räcket eller där hälften hänger utanför liften. Här blir det säkert, säger han.

Det har tagit lite drygt ett halvår att gå från idé till färdig produkt. Almi i Stockholm har hjälp till med bland annat CAD-ritning på produkten som är designskyddad. Jörgen har nu börjat sälja Palergo via egna hemsidan och, förhoppningsvis, snart någon grossist. Och det snurrar fler ideér i huvudet på uppfinnare Ohlsson.

-Ja, jag brukar snickra ihop lösningar för att om möjligt göra jobbet enklare och har lite mer grejor på gång. Det har gett mersmak så det kanske kan bli en serie med olika hjälpmedel och prylar.

Fotnot: Kontakta Jörgen via hans hemsida www.byggkiosken.se om du är intresserad.

  • Finns inte de hjälpmedel man vill ha får man skapa dem själv. Så tänkte Jörgen Ohlsson, elektriker på Midroc Electro i Stockholm, och såg till att idén om en verktygstavla blev verklighet. Säkert hängande inom räckhåll och i bra arbetshöjd har han, som så ofta, tre maskiner i gång samtidigt: En slagborr, en mutterknackare och en skruvdragare. FOTO: Privat

  • Foto: Privat

  • Två raka och två sneda fack. Att ha allt på samma ställe inom räckhåll gör arbetet effektivare och sparar kroppen, menar Jörgen Ohlsson.

  • Palergo kan ha fler användningsområden än liften.

  •