• Tunnare drivdon OSRAM har tagit fram ett drivdon som bara är 11 millimeter i tjocklek. Ultraflat heter det och innehåller ett Optotronic LED-drivdon med närvaro- och dagsljussensor. DALI Edition 2 kompatibel och donet programmeras trådlöst med flera olika system. Intelligent system inbyggt som kan kommunicera med andra don trådlöst (Near Field Communication Ready). Allt blir mindre och plattare och syftet med Ultraflat är att inte drivdonet ska vara en begränsning vid armaturtillverkning och modern arkitektur.

  • Solen laddar bilenLaddteknik till elbilen görs allt mer intelligent. Med det här systemet från tyska Mennekes kan du välja vilken kraftkälla som ska tanka bilen om huset har exempelvis solceller. Programmera via en app när bilen ska vara färdigtankad och med hur mycket. Sedan väljer systemet el från antingen solen eller elnätet beroende på tid och hur mycket solenergi som genereras för tillfället. Bilen är klar på utsatt tid. Finns förstås flera valmöjligheter, exempelvis om elen är billigare nattetid eller att bara välja solel.

  • Uttag med hjälpfunktionOlika former av funktionshinder, reumatism eller hög ålder kan göra en vanlig stickkontakt till ett problem i vardagen. Busch-Jaeger har prisats i Tyskland för den här modellen av uttag anpassade just för personer med funktionshinder i händer och armar. Tryck spaken i uttagets krans nedåt och stickproppen skjuts ut. Ur elsäkerhetssynpunkt slipper man också risken att stickproppen dras ur med hjälp av sladden vilket kan ställa till problem.

  • Multidosor för alla tillfällenMultidosa, rotdosa eller kanske senildosa? Kärt barn har många namn, men numera finns dessa i vilket utseende du än behöver. Här några rundade varianter, ett litet urval, från tyska DIETZEL UNIVOLT som visades på mässan i Frankfurt. Säljs i olika tätningsklasser där gummimembran tätar rörinföring, eller kabel som är vanligare utomlands, och olika djup för olika väggkonstruktioner. Går att hitta i princip alla doslösningar för eftermontage i dag.

  •