[artikelintro]nyheter[/artikelintro]

Nu ska Fifa granska arbetsvillkoren vid arenabyggena i Qatar inför fotbolls-VM 2022.
Det beskedet kommer från Fifa:s nye ordförande Guanni Infantino.
Fackföreningsrörelsen välkomnar beslutet.
Fifa ska utse en kommitté som ska granska arbetsvillkoren för de arbetare som bygger arenorna i Qatar. Beslutet om detta kom strax efter att en ny rapport publicerats om situationen i Qatar. Rapporten är skriven av människorättsexperten John Ruggie, utifrån en beställning av Fifa.

 

LÄS REPORTAGE: De ska vara bäst i världen – men knappast i arbetsrätt

 

De fackliga världsorganisationerna har stridit för detta under flera år.
– BWI ser fram emot att samarbeta med FIFA, precis som vi har gjort med andra internationella institutioner, som ILO och byggnadsföretag, för att utveckla konkreta mekanismer som kan ha verklig påverkan för byggnadsarbetare där de lever och arbetar, säger Ambet Yuson, generalsekreterare i bygginternationalen BWI.

 

 

Gianni Infantino säger i ett pressmeddelande att arbetsmarknadsfrågor, i synnerhet inom byggnadssektorn, är en global utmaning och att Fifa ska ta sitt ansvar på allvar.
– Det här kan vara ett viktigt steg framåt för att få slut på kränkningarna av Qatars migrantarbetskraft, alltmedan konstruktionstempot ökar för att hinna med deadlinen inför 2022. Rapporten från den 14 april av John Ruggie, expert på mänskliga rättigheter, fastställer FIFA:s ansvar, säger världsfacket ITUC:s generalsekreterare Sharan Burrow.

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se